Vlada Srbije odlučila je ukinuti bezvizni režim s Iranom

Region
Vlada Srbije odlučila je ukinuti bezvizni režim s Iranom
.

Vlada Srbije odlučila je ukinuti bezvizni režim s Iranom zbog zloporaba te olakšice za slobodno putovanje između dviju zemalja koju su Iranci koristili kako bi se dokopali Zapada, potvrdili su u srijedu srbijanski dužnosnici u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Skupštini Srbije da će vizni režim sa Iranom ponovo biti uveden, jer je "jedan broj građana te zemlje, na žalost, zlouporabio ukidanje viza".

Vlada Srbije donijela odluku o ukidanju bezviznog režima 8. listopada, a stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

Nakon što je u kolovozu 2017. Srbija uvela bezvizni režim sa Iranom kako bi potaknula turizam, za samo šest mjeseci broj Iranaca među tražiteljima azila povećan je s tri na 12 posto.

Srbijanski mediji objavili su tada  kako se s razlogom sumnja da je broj onih koji "Srbiju koriste kao tranzitnu zonu prema zapadnoj Europi mnogo veći".

Za samo šest mjeseci od kolovoza 2017. oko 7.000 Iranaca doputovalo je u Srbiju, a neki među njima otvoreno su priznali beogradskim medijima da su "lažni turisti", te da namjeravaju nastaviti put ka Europskoj uniji kako bi zatražili azil.

Ne propustite