Nije ni došao na funkciju, a već izazvao MEĐUNARODNI SKANDAL: Kada su čuli šta je Dodik izjavio svi su se UHVATILI ZA GLAVU!

Bosna i Hercegovina
Nije ni došao na funkciju, a već izazvao MEĐUNARODNI SKANDAL: Kada su čuli šta je Dodik izjavio svi su se UHVATILI ZA GLAVU!
.

Milorad Dodik, predsjednik RS i, po svemu sudeći,novi član Predsjedništva BiH, uspio je i prije stupanja na novu dužnost proizvesti diplomatski incident zbog kojega je oštro reagirala ambasada Ukrajine u BiH.

dodik-prst

Naime, Dodik je u intervjuu za ruski list “Izvestija” najavio kako će predložiti da BiH prizna Krim kao dio Rusije.

Namjeravam podnijeti inicijativu na razini BiH da Krim bude priznat kao dio Rusije”, kazao je Dodik uz ocjenu kako u ankesiji Krima što ju je nasilnim putem provela Moskva nema ničega spornog.

dodik-new

Zbog ove izjave je reagirala i ambasada Ukrajine u BiH saopćenjem za javnost.

POBIJEDIO JE NA IZBORIMA, ALI SADA JE STIGLA VIJEST ZBOG KOJE ĆE SE DODIK UHVATITI ZA GLAVU: "Ovo mu nije uspjelo"

Kako su iz Ambasade podsjetili u saopćenju, bh. mediji objavili su izjavu Dodika "o njegovoj namjeri iznošenja inicijative o priznavanju privremeno okupiranog, od Ruske Federacije, teritorija Autonomne Republike Krim i grada Sevastopol (Ukrajina) dijelom Ruske Federacije", javlja Fena.

dodik

Dodik je, kako se dalje navodi u saopćenju,  također kazao da smatra "referendum" o pripajanju privremeno okupiranog od Ruske Federacije ukrajinskog poluotoka Krim i grada Sevastopol, legitimnim i demokratskim, "u skladu s ustavom i međunarodnim pravom i poveljom Ujedinjenih nacija o pravu naroda na samoopredjeljenje".

Ovakve izjave potpuno su proturječne ocjenama koje su dali krimskom referendumu, nezavisnosti Krima i njegovom pripajanju Ruskoj Federaciji Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica - rečeno je u saopćenju ukrajinske ambasade.

dodik

Istaknuli su da se Ukrajina i međunarodna zajednica pridržavaju stava da "referendum" i njegove posljedice nisu legitimni jer su realizirani tokom vojne agresije Rusije protiv Ukrajine uz kršenje Ustava Ukrajine, Ustava Autonomne Republike Krim, Povelje UN-a i međunarodnog prava koje štiti suverenitet i teritorijalni integritet postojećih država.

Neophodno je, naglasili su u saopćenju iz Ambasade Ukrajine u BiH, imati u vidu da bilo koja podrška kršenju međunarodnog prava, agresiji i separatizmu može imati snažan negativni utjecaj na mir i stabilnost i na Balkanu.

dodik

DODIK OTKRIO ZAŠTO JE POBIJEDIO ON, A NE IVANIĆ: Pa spomenuo "Pravdu za Davida"​

Ne propustite