Akcija 'Centar': Najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata

Crna hronika
Akcija 'Centar': Najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata
.

Postupajući pod nadzorom tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata na području Sarajeva i Mostara.

U okviru operativne akcije "Centar" provedena je opsežna istraga kojom su obuhvaćene osobe osumnjičene da su organizirale krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Indije, Pakistana, Irana i drugih zemalja. 

Prikupljeni su dokazi da su ilegalni migranti u BiH krijumčareni sa područja Crne Gore i Srbije, nakon čega je organiziran njihov ilegalni boravak i smještaj u BiH, te dalji prijevoz i krijumčarenje prema zemljama EU, za šta su organizatori ilegalnim migrantima naplaćivali iznose od oko 4.000 eura po osobi.

U sklopu operativne akcije zadokumentirano je najmanje 50 slučajeva krijumčarenja migranata.

Među osumnjičenim osobama ima i stranih državljana, koji su se u BiH lažno predstavljali kao emigranti i prikrivali svoje razloge boravka u BiH kako bi mogli stupati u kontakt sa ilegalnim migrantima, vršiti kaznena djela i ostvarivati nezakonitu imovinsku korist.

Nakon izvršenih pretresa, osumnjičene osobe bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Operativna akcija "Centar" predstavlja značajnu aktivnost u borbi na otkrivanju i sprečavanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko teritorije BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Ne propustite