PUNJENA MEKANA POGAČA: Ovaj okus se ne zaboravlja
Fenomenalan hljeb kakav još niste probali.
Sastojci:
2 krompira, 2 jaja, 15 g kvasca, 1 kašičica šećera, 200 g sira, kockica maslaca, 200 ml mleka, 300-400 g brašna, so
Priprema:
Od mlijeka odvaditi malo i potopiti kvasac sa šećerom da nadođe. Maslac istopiti. U kvasac razbiti jaja, dodati maslac i ostatak mlijeka, brašno i so i zamijesiti mekše tijesto.
Ostaviti pokriveno pola sata. Krompir skuhati pa ga izgnječiti i dodati narendan sir i sve lijepo izjednačiti. Istresti na radnu površinu posutu brašnom i oblikovati loptu i malo uvaljati u brašno.
Nadošlo tijesto istresti na sto pa razvući rukama u krug pa na sredinu staviti loptu sa krompirom i rukama preklopiti tijesto i pritisnuti ga rukama. Na sredini malo rukama probušiti. Staviti u podmazan pleh pa ostaviti da odstoji 15 minuta. Premažite žumancetom i izbodite viljuškom.
Peći na 200 stepeni C 35-40 minuta.
(Novi.ba/ Bakina kuhinja)