PUNJENA MEKANA POGAČA: Ovaj okus se ne zaboravlja

Praktična žena
PUNJENA MEKANA POGAČA: Ovaj okus se ne zaboravlja
.

Fenomenalan hljeb kakav još niste probali.

Sastojci:

2 krompira, 2 jaja, 15 g kvasca, 1 kašičica šećera, 200 g sira, kockica maslaca, 200 ml mleka, 300-400 g brašna, so

Priprema:

Od mlijeka odvaditi malo i potopiti kvasac sa šećerom da nadođe. Maslac istopiti. U kvasac razbiti jaja, dodati maslac i ostatak mlijeka, brašno i so i zamijesiti mekše tijesto.

Ostaviti pokriveno pola sata. Krompir skuhati pa ga izgnječiti i dodati narendan sir i sve lijepo izjednačiti. Istresti na radnu površinu posutu brašnom i oblikovati loptu i malo uvaljati u brašno.

Nadošlo tijesto istresti na sto pa razvući rukama u krug pa na sredinu staviti loptu sa krompirom i rukama preklopiti tijesto i pritisnuti ga rukama. Na sredini malo rukama probušiti. Staviti u podmazan pleh pa ostaviti da odstoji 15 minuta. Premažite žumancetom i izbodite viljuškom.

Peći na 200 stepeni C 35-40 minuta.

 

(Novi.ba/ Bakina kuhinja) 

 

Ne propustite