OVAJ DETALJ U BAJCI "LJEPOTICA I ZVIJER" NIKO NIJE PRIMIJETIO: Tek kad čujete OVU TAJNU, sve će vam postati JASNO!

Zanimljivosti
OVAJ DETALJ U BAJCI "LJEPOTICA I ZVIJER" NIKO NIJE PRIMIJETIO: Tek kad čujete OVU TAJNU, sve će vam postati JASNO!
.

Ova bajka može da nas nauči mnogo o nekim dijelovima sebe koje mrzimo. Psihološki kliše je da moramo da naučimo da volimo sebe, čak i one dijelove nas koji su za javnu osudu. Ipak, jedan stručnjak ukazuje na važnu lekciju koja je već vijekovima tu.

Džoš Grejsel, psiholog i autor stručnog portala Psychology today, napominje da rad na sebi nije toliko težak koliko svi o njemu pričaju. Ovoga puta on je pokušao da objasni prihvatanje sebe na primeru jedne od najlepših bajki našeg djetinjstva „Ljepotica i zvijer“.

3

Ova francuska bajka nastala je davne 1740. godine, a do danas ova priča je objavljena u nekoliko varijacija. Najkraće rečeno, prelijepa djevojka dobrovoljno pristaje da bude zatočena od strane okrutne zvijeri kako bi spasila svog oca. Zvijer izgleda jezivo i ljepotica ga izbjegava, plaši ga se i pokušava da pobegne. Svake noći, Zvijer pita Ljepoticu da se uda za njega, i svake noći ona ga ponovo odbija.

34

Kako Džoš kaže, čitaoci znaju da je Zvijer nešto što ljepotica mora da nauči da voli bez nagovaranja i dodatnih informacija. Ljepotica mora da nauči da vidi ljepotu u Zvijeri.

U početku postoje samo sićušni nagoveštaji koji navode Lepoticu da razmisli o tome da Zvijer možda i nije toliko strašna. Navijamo da shvati ono što svi znamo: Mora naučiti da voli ovu zvijer.

2

Pređimo na stvar. Ona se vremenom zaljubljuje u Zvijer i dolazi do sudbonosnog poljupca nakon kojeg se on pretvara u prelijepog princa. Jedna od najlepših verzija ove priče ističe da ga je Ljepotica toliko zavoljela da je ugledavši princa povikala „Gdje je moja zvijer?! Vratite mi moju zvijer“.

5

Sada, pomislite na neki dio sebe i svog života koji vam se ne dopada, koji ne možete da prihvatite i želite da promijenite. Nešto o čemu samo negativno razmišljate. Postoje određene stvari u životu koje vas zarobljavaju i vremenom počinjete da ih mrzite, toliko, da od svega pokušavate da pobjegnete. Ova bajka krije univerzalnu istinu sve ove vijekove i vjerovatno je to razlog njenog opstanka. Prema njoj morate naučiti da volite i stvari koje kod sebe trenutno mrzite.

34

Nije riječ o tome da treba da dobijete divnog princa već da shvatite da se iza svake ružnoće krije neka vrijednost, blago koje treba da privolite. Dok to ne uspijete bićete zatvoreni u zatvorskoj odaji neprihvatanja. Samo kroz ovu vrstu prihvatanja možemo cijeniti naše probleme i izazove kao poklone. Kada sebe prihvati i zavolimo možemo reči da ćemo živjeti sretno do kraja života.

1

Dakle, koliko god nemate objašnjenje za neke stvari i koliko god vas one trenutno boljele, možda postoji viši cilj. Prihvatite ih. Spasite sebe patnje i dalje boli i spremite se na pouku koju ćete naučiti prihvatanjem trenutnog životnog iskušenja.

bnl

Nemojte dodavati „Ali…“ već prihvatite izazov i pokušajte da nađete ljepotu u zvijeri vašeg života.

OVAJ DETALJ RIJETKO KO PRIMJETI! Možete li da uočite šta nije uredu na ovoj fotografiji?

Ne propustite