POJAVLJUJE LI VAM SE SMEĐI ISCJEDAK PRIJE MENSTRUACIJE? Ginekolog upozorava, OVO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI!

Zdrav život
POJAVLJUJE LI VAM SE SMEĐI ISCJEDAK PRIJE MENSTRUACIJE? Ginekolog upozorava, OVO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI!
.

Menstruacija može dosta reći o vašem zdravlju, ali i pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tijela.

Mnogim ženama se događa kako nekoliko dana prije menstruacije imaju smeđi iscjedak, a sada ginekolog pojašnjava o čemu se radi. 

Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva na jednom formu objasnio je o čemu je riječ.

ginekolog

 - Smeđi iscjedak kojeg ste primijetili nekoliko dana prije početka očekivane menstruacije ne predstavlja ništa opasno. On je najčešće znak da postoji poremećaj u radu jajnika, odnosno poremećaj menstrualnog ciklusa. Svakoj ženi se takvo što može dogoditi od vremena do vremena. Očekivana menstruacija nakon takvog krvarenja može ”uraniti” ali i ”zakasniti”. Krvarenje može biti i drugačije nego ste navikli da je uobičajena menstruacija - napisao je on.

Osim toga, ginekolozi napominju kako se u ovom slučajno obično radi o krvi koja se duže vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

Obratite pažnju i na ovu boju:

SVIJETLO CRVENA BOJA

menstruacija

Ova boja menstruacije može ukazivati na nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Istraživanja su pokazala kao intenzivno vježbanje u teretani može razinu estrogena i tako utjecati na tvoj menstrualni ciklus. Ovu boju menstruacije i smanjenu količinu menstrualne krvi može uzrokovati uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu.

VODENASTA: 

Ovakva menstruacija može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. "Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije", tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

U sluačaju da se kroz 2 ili 3 ciklusa stvari ne poprave, obavezno kontaktirajte ljekara.

6-food-do-not-eat-during-period

GUSTA I SA UGRUŠCIMA

Ovakva menstruacija može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

180716-period-parties-parents-feature

OVO VOĆE NI SLUČAJNO NE SMIJETE JESTI ZA VRIJEME MENSTRUACIJE: Doći će do obilnog krvarenja, a u trudnoći može doći do pobačaja!

MJEŠAVINA SIVE I CRVENE

Ako ovu boju menstruacije ugledate na ulošku, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom.
Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.

JARKO CRVENA

U većini slučajeva jarko crvena boja je znak zdrave i uobičajene mjesečnice.

maxresdefault

Kada se radi o menstruaciji, većina žena želi da im traje što kraće.

Dok ciklus obično traje od tri do sedam dana, postoje načini kako da skratite trajanje mjesečnice i da smanjite krvarenje.

POMOĆU LIJEKOVA

aid1787062-v4-728px-shorten-your-period-step-1

Ovdje vam od koristi mogu biti oralne pilule za kontracepciju. Kao ni jedan drugi lijek , ni ovaj baš nemojte uzimati bez savjeta sa svojim ljekarom. Mnoge žene na ovaj način regulišu svoj ciklus u potpunosti - kada će se pojaviti, kada ne. Takođe, tvrde da je ovo odličan način da skratite trajanje menstruacije i obilnost krvarenja. Ali postoji jedna začkoljica.

frequent-period-1515513603

Ne može to da odradi jedna doza, već samo kontinuirana upotreba kontraceptivnih pilula. 

GINEKOLOG KONAČNO OTKRIO: Evo da li možete ostati trudni tokom menstruacije!

Vježbajte

aid1787062-v4-728px-shorten-your-period-step-6

Ova metoda provjereno djeluje. Redovno vježbanje tokom mjeseca može da skrati menstrualno krvarenje. Fizička aktivnost pobojšava cirkulaciju, ubrzava izbacivanje krvi i time cijeli proces kraće traje. 

 

Odnos s partnerom

man-about-to-passionately-kiss-sexy-woman

Ključno je da doživite orgazam. Dodatne kontrakcije materice tokom njega učiniće da se izbacivanje menstrualne krvi ubrza,a to može skatiti vaše "muke".

 

Vitamin C

vitamin

Jedan od načina da brže razložite zadebljalu  podlogu materice (čije izbacivanje zapravo i jeste menstruacija) jeste da unosite povećane doze vitamina C. Pri tom vodite računa da ne pređete dnevnu dozvoljenu dozu ovog vitamina (do 300 mg). Možete nabaviti suplement ili piti dosta limunade, jesti kivi i druge namirnice bogate vitaminom C.
Nije na odmet da znate da vam C vitamin može pomoći i pre samog krvarenja da izazovete menstruaciju ranije. Nekad vam se i to uklapa u planove.  To je samo jedan od načina da je tempirate.


Želatin da zaustavite menstruaciju na par sati?

menstruacija

Ukoliko potražite mišljenje ljekara o ovoj ideji, nećete naići na potvrdu. Sa druge strane, internetom kruže tvrdnje da ako pijete želatin, možete zasutaviti menstruaciju na par sati i da to zaista djeluje. Želatin je protein životinjskog porekla i neće vam škoditi da probate. Dnevno možete uzeti 3-15 grama želatina. Kesicu želatina rastvorite u čaši vode i popijete odmah. Ova doza trebalo bi da bude dovoljna, ali možete ponoviti poslije nekoliko sati. Na ovaj način možete, kažu, da zaustavite menstruaciju na par sati (otprilike 3 sata)  

 

Kako zaustaviti menstruaciju čajevima i biljnim lijekovima

aid1787062-v4-728px-shorten-your-period-step-5

Čaj od lista maline

1

Čaj od lista maline tonira matericu i ublažava obilna krvarenja. Tri šolje ovog čaja dnevno mogle bi biti vaš trik kako skratiti menstruaciju, a pomoći će i ako imate grčeve u stomaku tokom ciklusa i bolne menstruacije.

Konopljika

2

Za konopljiku se smatra da je biljka koja može da izbalansira hormone, te tako utiče na mnoge nepravilnosti ciklusa. Jedan od razloga obilnih menstruacija moće biti nizak nivo progesterona. Povećanje nivoa ovog hormona sa konopljikom može biti dobar način kako skratiti menstrauciju ili bar imati manje obilno krvarenje. Konpljiku ćete kod nas uglavnom naću u obliku kapi.

Zlatna maka

3

Još jedan prirodni način da stavite hormone u balans jeste zlatna maka. Kao i konopljika, reguliše hormonski balans i smatra se biljkom odličnom za žensko zdravlje.  Dostupna je u vidu kapsula i praha.

Hajdučka trava

4

Hajdučka trava poznata je kao hemostatik, odnosno biljka koja zaustavlja krvarenje, na taj način što kontrakuje krvne sudove i meka tkiva. Za zaustavljanje menstruacije probajte da nedjelju dana pre samog krvarenja pijete tinkturu od hajdučke trave. Ipak, istini za volju, trebaće vam malo bolji vremenski plan za ovo, jer sama priprema tinkture traje više od mjesec dana.

GINEKOLOG JE DAO ODGOVOR I NEĆE VAM BITI DOBRO: Evo možete li ostati trudni par dana prije menstruacije

Tinktura se ukratko sprema ovako:

Pokidajte cvjetove hajdučke trave, operite i stavite u staklenu teglu. Napunite je do vrha cvjetovima. Prelijte čistom vodkom ili komovom rakijom. Držite na tamnom i hladnom mjestu 6 nedjelja. Povremeno protresite. Nakon toga procedite i spremno je za upotrebu.

menst

Najbolja hrana za zaustvaljanje menstruacije

Ono što jedemo svaki dan svakako mnogo tiče na naše zdravlje pa i na menstrualni ciklus. Iako ne postoji magičan kolačić koji će zaustaviti menstruaciju kada vam je to potrebno, sljedeće namirnice mogu da ublaže krvarenje i učine da ono kraće traje.

  • Zelena boranija
  • Šargarepa
  • Hrana bogata kalijumom (banana, jogurt, suho grožđe
  • Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama (riba, riblje ulje, laneno seme)
  • Hrana bogata željezom

Prtihvatite i činjenicu da se vremenom vaš ciklus mijenja i može postati obimniji. Takav slučaj je recimo onda kada dođete u predmenopauzu. I to je normalno.

menstruacija

Ukoliko primjetite da vam svaka menstruacija predugo traje, duže od 10 dana, javite se svom ljekaru i ne pribjegavajte ovim metodama.

Skratiti jednu menstruaciju jer imate neke planove u životu je jedno. Pokušati napraviti drastične promjene na svoju ruku je sasvim druga priča koju vam ne preporučujemo.

period-after-miscarriage

(Novi.ba/mojciklus.com)

Ne propustite