PAO SNIJEG U SRBIJI, SVE PREKRIO: Temperatura ispod nule, METEOROLOZI IZDALI UPOZORENJE!

Region
PAO SNIJEG U SRBIJI, SVE PREKRIO: Temperatura ispod nule, METEOROLOZI IZDALI UPOZORENJE!
.

Nakon snijega u BiH, jutros se zabijelila i Srbija.

Naime, vrh planine Zlatar, Golo brdo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1627 metara potpuno je zabijelio jutros.

sneg-vaskrs-zlatar-murtenica-foto-zoran-saponjic-1492414508-1160873

HRVATSKA OKOVANA LEDOM, OVO SE JOŠ NIJE DESILO: Upaljen crveni alarm, GRAĐANI UPOZORENI NA NAJGORE! (FOTO)

Prve pahulje prekrive su četinare u noći između ponedjeljka i utorka, temperatura na ovoj planini spustila se nekoliko stepeni ispod nule.

 Kako za “PP Mediu” kaže šumar Grozdimir Grbović, snijega ima nekoliko centimetara, a temperatura je u utorak u 11 sati bila oko nule.

"Golo brdo potpuno je bijelo i snijeg se spustio niz padine Zlatara nekih stotinak metara od najviše kote. Iznenađeni smo jutrošnjim snijegom, još uvijek je rano za njega", rekao je Grbović.

 Navodi se kako snijeg na Zlataru nije padao jedino u julu mjesecu. Prije sedamdeset godina, prvi snijeg pao je 19. augusta što je najranija pojava bijelog pokrivača u ovom kraju.

Zbog niskih temperatura sutra i u četvrtak će na snazi u cijeloj Srbiji biti žuti meteo alarm, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Prema prognozi, jutarnje temperature će se u određenim mjestima kretati od minus 4 do plus 6 stepeni Celzijusa, a maksimalne dnevne od 4 do 19 stepeni.

Najhladnije će sutra biti na Kopaoniku, ujutru će biti -4, a tokom dana četiri stepena iznad nule. Najtopliji će biti Negotin, gdje će jutarnja temperatura iznositi 5 stepeni, a maksimalna dnevna 19.

zlatar-1000x0

Na Zlatiboru će se temperatura kretati od 1 stepena Celzijusa do maksimalnih 9.

Žuti meteoalarm, kako je objašnjeno na sajtu RHMZ, znači potencijalno opasno vrijeme, kao i da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Do sutra traje i upozorenje na slabe prizemne mrazeve koji se očekuju na većem dijelu teritorije Srbije i koji mogu da nanesu štetu pristiglim poljoprivrednim kulturama. Poljoprivredni proizvođači bi trebalo da u što kraćem roku obave berbu, naročito pristiglih povrtarskih kultura, stoji na sajtu RHMZ.

U Beogradu she sutra jutro biti vedro i hladno, na širem gradskom području ponegdje sa pojavom slabog prizemnog mraza. Tokom dana pretežno sunčano i sveže.

Jutarnja temperatura oko 5, najviša dnevna oko 17 stepeni Celzijusa. 

Do petka se predviđa pretežno sunčano vreme sa hladnim jutrima i pojavom slabog mraza - u četvrtak u većini mjesta a u petak uglavnom na jugu i jugoistoku, uz porast dnevne temperature.

U subotu prolazno naoblačenje uz manji pad temperature ponegde će, prvo u sjevernim i zapadnim, zatim i u ostalim krajevima, usloviti slabu kišu.

U ostalim danima do kraja perioda promjenljivo oblačno, u nedjelju mjestimično sa kišom, zatim uglavnom suho sa temperaturom u granicama prosjeka za ovo doba godine.

Snijeg je jučer zabijelio i BiH. 

Tako je sniježni prekrivač prekrio naselja oko Prokoškog jezera. Snijeg je zabijelio i određene dijelove Vlašića. Na Bjelašnica je u 14 sati izmjereno čak -3 stepena.

vlasic-snije-screen

b-180924089

Foto: Mahalla.ba

vlasic-snijeg13

Foto: web caweb cam,www.eko-fisvlasic.ba

vlasic-snijeg11

Foto: web caweb cam,www.eko-fisvlasic.ba

vlasic-snijeg12

Foto: web caweb cam,www.eko-fisvlasic.ba

1

2

3

Temperature izmjerene u 14 sati: Ivan-sedlo 5, Sokolac 6, Jajce, Livno i Sarajevo 8, Bugojno 9, Doboj, Gradačac, Srebrenica, Tuzla i Zenica 10, Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Sanski Most 11, Brčko, Prijedor i Zvornik 12, Mostar, Stolac 16 i Trebinje 27, saopćeno je iz Federalnog hidormeteorološkog zavoda BiH.

Sutra će biti vjetrovito vrijeme. Vjetar većinom umjerene jačine, sjevernog smjera. Jak vjetar se prognozira za Hercegovinu, zapad i jugozapad Bosne. 

l-am

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 6, na jugu zemlje od 6 do 11 stepeni. Najviša dnevna većinom između 10 i 16, na jugu zemlje od 16 do 21 stepen. U Sarajevu sutra će biti sunčano uz umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 3, a najviša dnevna oko 11 stepeni.

U Bosni i Hercegovini do kraja sedmice preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se u Bosni. Očekivane temperature zraka bit će niže u odnosu na prosječne vrijednosti, a u jutarnjim satima sredinom sedmice u planinskim i predplaninskim područjima moguća je i pojava mraza. 

Jutarnje temperature zraka kretat će se od -1 °C do 5 °C u Bosni, a u Hercegovini između 5 °C i 10°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni očekuju se između 11 °C i 16°C, a u Hercegovini od 16 °C do 22 °C.

sarajevo

U prvoj sedmici oktobra, prema raspoloživim modelima očekuje se nastavak stabilnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Više sunčanih intervala moguće je u Hercegovini.

Prognozirane temperature zraka bit će nešto veće u odnosu na zadnju sedmicu septembra.

Na Prokoškom jezeru pao snijeg

Najniže temeprature zraka imat će vrijednosti između 4°C i 12°C, a maksimalne temperature od 14°C do 22°C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ne propustite