MIJENJAJU SE NOVČANICE EURA: Ako imate stare EURE, evo šta trebate uraditi s njima!

Bosna i Hercegovina
MIJENJAJU SE NOVČANICE EURA: Ako imate stare EURE, evo šta trebate uraditi s njima!
.

Stare novčanice od 100 i 200 eura ostaju u opticaju i nakon maja 2019. godine, kada će doći nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka.

 Najveća novost koju će građani primijetiti je to što su manje od dosadašnjih i bolje će pristajati u novčanik, donosi BBC.

HITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: "Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU"

novi-euri

Također, imaju više sigurnosnih oznaka zbog kojih će njihovo krivotvorenje biti teže. Tako imaju “satelitski” hologram malog simbola eura, koji se pomiče oko broja kada je novčanica osvijetljena, kao i svjetlucavi broj u dnu novčanice koji mijenja boju od zelene do plave. No, prije njihovog puštanja u javnost moraju se prilagoditi bankomati diljem Europe, odnosno u 19 država koje koriste euro, njih čak milion.

100-i-200-euro

Nove novčanice od 100 i 200 eura printane su na čistom pamuku i nemaju ni traga životinjskih proizvoda, rekao je član uprave ECB Yves Mersch. To je naglašeno jer je nedavno u javnost procurilo da Engleska banka na svojim novčanicama ima malo tragova životinjske masti, zbog čega su se suočili s nizom kritika, najviše od strane vegana i nekih religijskih grupa.

200-i-100-eura

U Narodnoj banci Srbije su rekli da nema potrebe da se novčanice eura prve serije mijenjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novčanice ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.

100-banknote-europa-serie

ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti niti će izgubiti vrijednost zbog uvođenja novih.

3

 

Ne propustite