Naređeno premještanje jedinica iz Idliba u Sveidu

Svijet
Naređeno premještanje jedinica iz Idliba u Sveidu
.

Glavna komanda sirijske vojske naredila je premještanje vojnika dve divizije iz Idliba u pokrajinu Sveida, kako bi iz tog područja proterala militante Islamske države, javili su lokalni mediji, pozivajući se na neimenovani izvor iz sirijske vojske, javlja "Srna".

Novinska agencija AMN javila je da su peta i deveta divizija sirijske vojske već napustile područje Idliba i krenule ka južnom dijelu Sirije, kako bi pojačale kontigent sirijske vojske pred finalne napore da se iz pokrajine protjeraju militanti Islamske države.

Pripadnici Islamske države u julu su izvršile napad na pokraniju Sveida u kojem je poginulo više od 200 civila i pripadnika lokalne narodne vojske i tokom kojeg je oteto na desetine djevojaka, za koje se vjeruje da su kasnije pogubljene.

Nakon što je otkazana ili barem odgođena, očekivana ofanziva sirijske vojske u Idlibu, očekuje se da će još jedinica vojske biti raspoređeno na aktivnije frontove, u borbi protiv pripadnika Islamske države.

Neimenovani sagovornih "Sputnjika" izjavio je da su snage sirijskog presednika Bašara el Asada jučer teroristima u Sveidi blokirale i posljednje izvore vode.

Ne propustite