MAGIČNI TRIKOVI ZA SAVRŠENO MESO: Evo kako treba da pečete piletinu

Praktična žena
MAGIČNI TRIKOVI ZA SAVRŠENO MESO: Evo kako treba da pečete piletinu
.

Ako volite meso u raznim varijantama, onda ćete pomoću ovih trikova napraviti savršen ručak. 

Za dobro pečenje osim kvalitetnog mesa važna je i zagrijana rerna. Ako rerna nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. 

meso3

Isto važi  i za pile, dok pilećim batacima i bijelom mesu treba 45 minuta na istoj temperaturi.

Pile teško oko dva i pol kilograma peče se na 170°C dva i pol do tri sata, a ako je punjena piletina trebat će joj tri do tri i pol sata.

piletina

Jagnjećoj plećki teškoj oko dva i po kilograma ili butu od kilogram i po treba sat i pol na 200°C, dok se teleći komad peče na istoj temperaturi, ali 30 do 40 minuta.

Da bi kilogram govedine bio pečen treba joj 40 do 60 minuta na 200°C.

Vrijeme pečenja zavisi od toga da je li meso punjeno ili ne, pa tako u prosjeku treba od 15 minuta više za piletinu do pola sata za ćuretinu.

meso1

Pileći i ćureći file peku se sedam do osam minuta na umjereno jakoj vatri sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da se ravnomjerno ispeku sa svih strana.

Svinjskim krmenadlama treba više vremena, oko 10 do 11 minuta, a isto vrijeme potrebno je i za goveđe komade debljine do četiri centimetra. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji to ih duže treba peći.

Kuhanje, baš kao i pečenje u rerni, iziskuje više vremena, tako za govedinu od dva kilograma treba dva i pol sata na srednje jakoj vatri.

meso2


Pile se kuha sat vremena, kokoška dva do tri sata, dok za teletinu od dva kilograma treba sat i pol do dva. 

Panirano meso može se peći u dubokom ulju ili u  rerni. Panirani pileći file (oko pet komada) treba peći 25 minuta do pola sata na 210°C, a svinjski komad oko sat i 20 minuta na 180°C.

piletina

Za ćuretinu rerna treba da bude zagrijana na 200°C, a meso se peče 45 minuta.

Ne propustite