Pahor: Granica će biti "prije ili kasnije" definirana crtom koju je odredio arbitražni sud

Region
Pahor: Granica će biti "prije ili kasnije" definirana crtom koju je odredio arbitražni sud
.

Prvi ljudi Slovenije, predsjednik i premijer u subotu su se u nastupima na međunarodni dan mira dotaknuli arbitraže s Hrvatskom ponovivši da je pravna služba dala za pravo Sloveniji, ali se Europska komisija odbila umiješati.

I predsjednik Borut Pahor i premijer Marjan Šarec svoje su govore najviše posvetili svjetskim i slovenskim temama, ali nisu mimoišli pitanje Hrvatske i Europske komisije.

Granica između Slovenije i Hrvatske "prije ili kasnije" bit će definirana crtom koju je odredio arbitražni sud, rekao je Pahor na manifestaciji u Celju i objasnio "To je stvar važećeg međunarodnog prava, zato će prije ili kasnije doći trenutak kad ćemo u dijalogu naći način za primjenu arbitraže".

Izlazak iz arbitraže u Hrvatskoj odredio je Sabor, ali Sabor će tu odluku jednom trebati i promijeniti, rekao je Pahor.

Ponovio je riječi koje zadnjih dana ponavljaju slovenski političari, a to je da su njemačke novine otkrile da je Europska komisija odbila poslušati svoju pravnu službu koja je dala za pravo Sloveniji u arbitražnom sporu, a za Hrvatsku rekla da krši međunarodno i europsko pravo nepriznavanjem arbitraže o granici.

Ne propustite