Prosvjed u Švicarskoj: Oko 20.000 osoba tražilo jednake plaće za žene i muškarce

Svijet
Prosvjed u Švicarskoj: Oko 20.000 osoba tražilo jednake plaće za žene i muškarce
.

Oko 20.000 osoba prosvjedovalo je u Bernu tražeći jednake plaće za žene i muškarce, rekli su organizatori koji su zaprijetili štrajkom žena ako zahtjev ne bude ispunjen.

Ženama je dosta seksizma i diskriminacije, dosta nejednakih plaća, naglasio je u priopćenju najveći švicarski sindikat Unia.

Prema tom sindikatu, organizatoru događaja s više od 40 drugih organizacija, više od 20.000 osoba došlo je pozvati zakonodavce da poduzmu više kako bi se smanjio jaz u plaćama između muškaraca i žena na istom radnom mjestu.

Ta manifestacija održana je u vrijeme kada se donji dom švicarskog parlamenta priprema u ponedjeljak raspravljati o reviziji zakona za kontrolu raspodjele plaća u velikim poduzećima, javlja Hina.

Prosvjednici su hodali noseći transparente s porukama "Jednakost odmah", "Umorni smo od čekanja", "Jednaki rad, različite plaće".

Jednakost između spolova upisana je u švicarski ustav 1981. godine, ali žene prosječno zarađuju 20 posto manje od muškaraca u toj zemlji, što je "skandalozan postotak", ističe Unia.

"Žena u Švicarskoj gubi tijekom radnog vijeka 300.000 švicarskih franaka (266.000 eura) jedino zato što je žena, upozorila je Corinne Scharer iz uprave sindikata.

Ne propustite