DRAMATIČNA UPOZORENJA STRUČNJAKA, KLIMATSKE PROMJENE SU UZELE MAHA: Pred nama crni scenario, suše, poplave, nove bolesti..

Zanimljivosti
DRAMATIČNA UPOZORENJA STRUČNJAKA, KLIMATSKE PROMJENE SU UZELE MAHA:  Pred nama crni scenario, suše, poplave, nove bolesti..
.

Balkan će u narednom periodu biti jedan od regiona najpogođenjihih klimatskim promenama, a da su one već uzele ozbiljnog maha nema nikakve dileme, upozorili su stručnjaci.

Štete usled vremenskih ekstrema - suše, kiša, olujnih vetrova, trpe svi sektori, a najviše poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže za Tanjug da je definitivno jasno da su klimatske promene "na djelu".

e

"Ono oko čega postoji neslaganje jeste da li je to uslijed činjenja ljudske civilizacije l devastiranja životne sredine ili je to uobičajeni ciklus klimatskih promjena", rekao je ministar.

On je upozorio da stručnjaci procjenjuju da će region Balkana u narednom periodu biti jedan od najpogođenijim klimatskim promjenama i da se toga mora biti svjestan.

Podizanje srednje godišnje temperature uslovit će nepogode, suše, poplave, a najugroženiji sektor je poljoprivreda, dok posljedice može pretrpjeti i energetika, šumarstvo, vodoprivreda.

poplava

"Zbog toga treba djelovati i preventivno, voditi računa o pijaćoj vodi, a treba smanjivati i emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, jedna od važnih mera koje bi se mogle preduzeti jeste pošumljavanje", objašnjava Trivan.

Kada je reč o spremnosti za borbu sa ektsremima i posljedicama, on podseća da se klimatske promene nisu desile preko noći i da su se indikatori pojavili još prije 30 godina, ali da ta pojava u svijetu tada nije bila ozbiljno shvaćena.

9031756

Profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu kaže da se ne može precizno reći koji je sektor manje, a koji više pogođen promjenama klime, koje su sve učestalije, i istakao da su svi sektori pogođeni u manjoj ili većoj mjeri.

Poljoprivreda je, kako kaže, pretpjela najveće gubitke zbog suša kojih je bilo godinama unazad, a posledice nisu manje ni po šumarstvo zbog požara, i upozorava da se može očekivati njihova češća pojava u budućnosti.

"Klimatske promene već utiču na sektore poljoprivrede, šumarstvo, vodne resurse, ljudsko zdravlje, biodiverzitet", kaže Đurđević za Tanjug, ističući primjer da pojedine biljne vrste sada ranije cvjetaju, u prosjeku četiri do pet dana, a neke požure i nekoliko sedmica u odnosu na ono što je bio prosjek u 20. vijeku.

Govoreći o šteti uslijed vremenskih ekstrema, Đurđević objašnjava da su one od 2000. do 2015. bile oko 5,5 milijardi, a pošto je i ove godine bila suša, gubici će dostići vjerovatno još oko milijardu eura.

"To znači da je od početka 21. vijeka izgubljeno 6,5 milijardi eura u svim sektorima uslijed ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja. To je donja granica procjena", objašnjava sagovornik Tanjuga.

Na pitanje kako se boriti sa ekstremima, on kaže da je jedan način redukcija gasova sa efektom staklene bašte, ali i prilagođavanje.

susa

"Postoje procene, istraživanja i predlozi. Dobro bi bilo rešiti problem navodnjavanja u poljoprivredi, ali tako nešto još ne može da se implementira jer je postupak složen i zahtijeva detaljniju analizu", ističe Đurđević.

Problem je kaže i to što sektori još ne prepoznaju da je to jedan od zadataka i svaki pojedinačno treba da se bavi time kako može da odgovori na promjene i buduće rizike i svede ih na minimum.

"Svi treba da imaju svijest da se klimatske promjene dešavaju i da će njihov uticaj biti još veći u budućnosti, tako da moramo živjeti sa njima i dati doprinos da se posljedice smanje", ističe profesor Đurđević.

klimatske-promjene-vrijeme

U SRIJEDU JUTARNJA TEMPERATURA -1 STEPEN: Evo kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana!

Ne propustite