Sjećate li se Abela Xaviera? Znate li šta sada radi? Ima novo ime, imidž i posao!

Kiosk
Sjećate li se Abela Xaviera? Znate li šta sada radi? Ima novo ime, imidž i posao!
.

Njegovu pojavu na terenu bilo je nemoguće ne primijetiti. Ne toliko zbog korpulentne građe, više zbog imidža koji je nezaboravan. Sjećate li se Abela Xaviera, portugalskog defanzivca koji je imao jako dobru - plodonosnu karijeru koja je trajala skoro 20 godina. Promijenio je mnoštvo klubova - bio je i reprezentativac, ali da se može pohvaliti većim uspjesima, teško. 

1574743

Sve je krenulo u Estrela de Amadora - timu iz Portugala, koji se nalazi sjeverno od Lisabona, gdje je fudbaler rođen u Mozambiku nastupao sa portugalskim pasošem. To mu je prvi profesionalni klub, za koji je nastupio sa punoljetstvom 1990. godine. Za tri sezone provedene u timu - Xavier je sebi zaradio poziv Benfice, da bi za samo jednu sezonu u timu - gdje je upisao 45 nastupa i dao četiri gola prešao u Bari, Serie A.

1464907634-dsc-0371

Iz te Italije - koja je sredinom 90-ih godina bila fudbalska velesila, što klupski, tako i reprezentativno, krenule su njegove fudbalske putešestije koje su trajale sve do 2009. godine, kada je napravio potpuni životni zaokret. Uzima ga Real Oviedo, nakon toga i PSV - da bi svjetska fudbalska javnost Abela Xaviera upoznala sa transferom u Everton 1999. godine.

Po dolasku na Otok - prvo je posjetio frizera, koji mu je u potpunosti izbijelio kosu i bradu - čime je njegova pojava postala 'impozantnija'. Everton ga je platio 1.5 miliona funti, a igrama koje je tamo pružao - nije zadovoljio, pa je 2002. prodan i to ljutom gradskom rivalu - Liverpoolu za 800.000 funti. Time je postao tek četvrti igrač u historiji koji je iz Evertona prešao u Liverpool.

Da mu Engleska nikako ne leži dokazao je i u Liverpoolu, gdje je doživio totalni krah, budući da ga ni reprezentacija Portugala nije više zvala. Te 2002. godine upisao je svoj 20. i posljednji nastup za tu selekciju. Redsi ga daju Galatasarayu na posudbu, pa ga prodaju Hannoveru. Nijemsi su ga dali Romi, a Roma Middlesbroughu - gdje je i 'živnuo', i stvorio uslove da dostojanstveno završi karijeru.

la-galaxy-press-conference-bcf7ybvs28tx

Od 2005. do 2007. godine igrao je za ovaj tim, gdje je prebolio i internacionalni ban sa fudbalskih terena zbog dopinga u trajanju od 18 mjeseci. U sumraku svoje karijere, odlazi u SAD - tačnije u LA Galaxy, gdje je napravio još jedan zaokret. Tu je ostao do 2009. godine, nakon čega se u potpunosti povukao, prešao na islam i promijenio ime.

a

Abel Xavier se danas zove Faisal Xavier, koji je od 2009. do 2013. godine svoj život fokusirao na humanitarni rad. Sa fudbalom nije želio da ima ništa. Bez najvažnije sporedne stvari na svijetu izdržao je četiri godine, nakon čega se vraća, ovog puta kao trener. Prvi angažman imao je u zemlji pod čijim grbom je nastupao, Portugalu. Jednu polusezonu je Olhanense, vodio je i Farense, odlazi potom u niželigaša Avesa.

063-gyi0000480295

Pretprošle godine Abel odnosno Faisal Xavier odlazi tamo gdje se i rodio 30. novembra 1972. godine, Mozambik, gdje je preuzeo posao selektora te zemlje. Najveći uspjesi u karijeri ostat će mu osvajanje portugalske Primere s Benficom 1994. godine i Liga Cup Engleske s Liverpoolom 2003.

abel

U svojim vitrinama ima i portugalsu Segundu iz 1993., Johan Cruijiff trofej osvojen s PSV-om iz 1999. kao i nekoliko titula koje je osvojio s mlađim uzrastima selekcije Portugala.

(Novi.ba)

Ne propustite