Sjedinjene Američke Države pozvale na održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a

Transferi
Sjedinjene Američke Države pozvale na održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a
.

Ljute zbog razmjera nepoštivanja međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje čiji je cilj prisiliti tu zemlju na odustajanje od nuklearnog programa Sjedinjene su Države pozvale na održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak.

"S obzirom na nedavne napore pojedinih zemalja članica da potkopaju provedbu sankcija protiv Sjeverne Koreje SAD poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a", navodi se u priopćenju američke misije pri UN-u.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za 10 sati po lokalnom vremenu bit će rasprava o "provedbi UN-ovih sankcija protiv Sjeverne Koreje".

SAD je u četvrtak optužio Moskvu da pokušava promijeniti sadržaj neovisnog UN-ova izvješća koje sugerira da ruske tvrtke krše sankcije. Izvješće o provedbi sankcija protiv Pjongjanga podneseno je odboru za sankcije Vijeća sigurnosti proteklog mjeseca.

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley kazala je u četvrtak kako je izmijenjeni tekst podnesen Vijeću sigurnosti UN-a.

Prema izvješću podnesenom UN-ovu odboru Sjeverna Koreja nije prekinula nuklearni i raketni program i krši UN-ove sankcije o izvozu.

Ne propustite