AMERICI PRIJETI VEĆA APOKALIPSA NEGO ŠTO SU MISLILI, SATI SU U PITANJU: "Ovo će biti katastrofalno"

Svijet
AMERICI PRIJETI VEĆA APOKALIPSA NEGO ŠTO SU MISLILI, SATI SU U PITANJU: "Ovo će biti katastrofalno"
.

Šest nuklearnih elektrana nalazi se na putu uragana Florens, koji je pogodio istočnu obalu SAD. 

Dok su državni službenici uvjereni kako su one osigurane, neki eksperti upozoravaju da obilne padavine i poplave mogu da pređu preko sistema zaštite i izazovu katastrofu kao što se desilo u Japanu nakon cunamija 2011.

amerika1

 Šest nuklearki u Sjevernoj i Južnoj Karolini nalazi se tačno na predviđenoj putanji uragana - izjavila je Meri Katrin Grin, portparolka kompanije Djuk enerdži, koja je njihov vlasnik.

1612859-1321321321-ls

Elektrane Brunsvik i Šeron Haris nalaze se najbliže oluji, piše Si-E-En, dok Savezna agencija za upravljanje kriznim situacijama (FEMA) građanima i zabrinutoj javnosti poručuje kako "za sada još nema razloga za brigu".

lukk9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwwpjn01eqv8vngy3mdnjnta2mzk2yte0yjdkn2u0nwnmzjzlzdblmmeuanblz5gtas0c5acbotab

- Jasno je da su elektrane posebno ojačane nizom mjera zaštite. Imaju i dodatne generatore za struju, a nakon oluje odmah će se napraviti detaljna kontrola postrojenja, a naravno monitoring će se odrađivati i na "daljinu" tokom oluje - rekao je Džef Bjard iz FEMA-e.

amerika2

Sa druge strane, Unija zabrinutih naučnika, koja okuplja stručnjake i građane sklone tim temama, posebno je zabrinuta za Brunsvik elektranu i njenu mogućnost da podnese udar uragana. Oni ističu da nema dovoljno javnosti dostupnih informacija o njenoj spremnosti za krizu.

OVAKO ZVUČI MONSTRUM KOJI DONOSI KATASTROFU AMERICI: Pažljivo pojačajte zvuk (VIDEO)

 

Oni tvrde kako Komisija za regulaciju nuklearnih elektrana (NRC) nije objavila podatke koji pokazuju da je postrojenje "ojačano" u slučaju poplava.

Poplave u nuklearnim postrojenjima postale su zabrinjavajuće nakon što je 2011. godine snažan zemljotres doveo do cunamija koji je izazvao jednu od najgorih nuklearnih katastrofa nakon incidenta u Černobilju 1986. Tada su se tri nuklearna reaktora u elektrani Fukušima Daiči pregrijala i izazvala veliku količinu zračenja.

amerika3

To su zgrade čiji su zidovi debeli nekoliko metara. Sve je napravljeno kako bi se spriječilo probijanje vode, vetra ili nečeg trećeg - rekao je nekadašnji šef NRC-a.

Iz FEMA kažu da postrojenje u Brunsviku već ima postavljene procedure kako bi se sistem sam ugasio ako procijeni da je napolju vrijeme koje predstavlja ozbiljan izazov. U samim postrojenjima ostataće i dio ekipe koji će se brinuti za sistem i procenjivati situaciju, a napravljene su i simulacije "priskakanja u pomoć" tj. odakle najbrže povući ljude u slučaju da nešto pođe po zlu.

Stručnjaci pak upozoravaju da bi talasi mogli da dostignu između pet i sedam metara, a većina postrojenja je napravljena da mogu da podnesu talase najviše do tri metra. Oni dodaju i kako je elektrana Suri potpuno nepripremljena za kiše jer se nalazi na terenu za koji se, do sada, smatralo da ne može doći do poplava.

Oni na kraju podsjećaju na katastrofu u Japanu, koja se po količini oslobođenog radioaktivnog materijala poredi sa Černobiljem. Posljedice incidenta iz 2011. godine do danas nisu sanirane.

amerika4

AMERICI PRIJETI ZDRAVSTVENA KATASTROFA

Uragan Florens donosi obilne padavine, snažne vJetrove i poplave koje mogu da izazovu zdravstvenu katastrofu. Očekuju se padavine od 100 centimetara koje bi mogle da preplave skladišta sa toksičnim otpadom iz nuklearnih termoelektrana, industrijskih postrojenja, kao i mJesta gdJe se skladišti životinjski otpad. 

Stručnjaci upozoravaju da bi otrovni otpad mogao da završi u domaćinstvima, a mogle bi da budu ugrožene i rezerve pijaće vode.

tan2018-9-14358245361-830x0

Prašina od uglja, nusprodukt sagorIJevanja uglja za proizvodnju struje, takođe može da izazove potencijalni rizik po zdravlje. Prašina sadrži potencijalno štetne količine žive, arsenika i olova, koje ako završe u vodi za piće, mogu da predstavljaju opasnost.

NADLEŽNI DANIMA UPOZORAVALI GRAĐANE DA NAPUSTE SVOJE DOMOVE

Jedan od najkatastrofalnijih uragana koji je pogodio istočnu obalu SAD naterao je milione ljudi na evakuaciju. Nadležni su danima upozoravali da građani pronađu bezbJedno mJesto za život ili da se prebace na više spratove zbog obilnih poplava koje se očekuju.

SPAŠAVAJTE ŽIVU GLAVU: Talasi stigli do kuća, lete krovovi i drveće, PRIZORI SU APOKALIPTIČNI (FOTO+VIDEO)

Oni koji odbiju da se evakuišu, rizikuju svoj život. Iako je uragan oslabio na kategoriju jedan, i dalje je vrIJeme opasno po ljude. Vetrovi duvaju jačinom od oko 150 km/h, ali najveću opasnost predstavljaju plimski talasi, odnosno nadolazak mora.

Očekuju se talasi od čak 13 metara, a strahuje se da će nakon udarca uragana ostati teške posljedice.

1

2

3

4

56

7

8

9

11

Ne propustite