CIJELOG ŽIVOTA POGREŠENO PEČETE KROMPIR I PRAVITE FATALNU GREŠKU: Poznati kuhar otkriva potez koji to riješava
Veliki broj domaćica pogrešno sprema ovaj prilog.
Vrhunski kuhar iz Australije Kalum Han otkrio je da najveći broj domaćica, ali i profesionalnih kuhara, pravi najveću grešku u kuhinji pri spremanju krompira.
Sada je odlučio podijeliti svoju tajnu.
On savjetuje da krompire koje pečemo izvadimo iz rerne prije nego oni budu skroz pečeni.
AKO SPREMATE PAPRIKU ZA ZIMU: 3 savjeta iskusnih domaćica koji uvijek koriste kad se sprema zimnica
- Hrana nastavlja da se kuha i peče i pošto je sklonite sa vatre ili izvadite iz rerne, bilo da je u pitanju meso, rižoto ili jaje. Skinete hranu sa vatre malo pošto ona bude spremna, objašnjava on.
Dodaje da je krompir neophodno djelimično kuhati 10 minuta u slanoj vodi prije nego ga stavimo u rernu.
Treba pažljivo ukloniti višak vode i staviti krompir u posudu za pečenje.
- Kada ovako poredate krompir, onda izlažete veću površinu krompira pečenju i toplota može da struji između komadića što će ga učiniti savršeno hrskavim, objašnjava poznati kuhar.
Njegov recept podrazumijeva da dodate krompiru malo začina i maslinovog ulja i stavite na pečenje u rernu koja je zagrijana na 200 stepeni.
Savjetovao je domaćicama da ne budu škrte na začinima već da dodaju što više aromatičnih sastojaka.