ZDK traži ravnopravan status u zdravstvenom sistemu za KBZ

Bosna i Hercegovina
ZDK traži ravnopravan status u zdravstvenom sistemu za KBZ
.

Pozicija JU Kantonalna bolnica Zenica u zdravstvenom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine,  sa ciljem otklanjanja, kako je rečeno, diskriminirajućeg tretmana najveće zdravstvene ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu u odnosu na druge zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, bila je tema današnjeg sastanka u Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmina Duvnjaka.

Sastanku su prisustvovali ministar zdravstva ZDK-a Dragoljub Brenjo, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a Mirzeta Subašić, direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac te zamjenik direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH Dževad Hamzić.

-Mi smo imali poslaničke inicijative koje su ukazivale na povlašten položaj u raspodjeli međunarodnih donacija, a da, nažalost, inferiornu poziciju imaju kantonalne bolnice, među njima i KBZ. Mi ćemo pripremiti i jedan zaključak, za koji se nadam da će ga Skupština ZDK-a usvojiti na sjednici u ponedjeljak, da Federalno ministarstvo zdravstva definiše jasne, konkretne i egzaktne kriterije za raspodjelu tih sredstava - najavio je Duvnjak.

Dodao je da će tražiti objavu tih kriterija koje treba i redefinirati, kako bi bili pravedniji i konkretniji te da uvaže poziciju kantonalnih bolnica.

-Tražimo samo fer pristup, jer ovo što sada imamo je diskriminirajući tretman KBZ u zdravstvenom sistemu FBH, a što je neodrživo i neprihvatljivo - ocijenio je Duvnjak, navodeći da ga je na održavanje ovog sastanka obavezao Kolegij Skupštine.

Očekuje se da će, kako je dodao, snagom zaključka kantonalne skupštine uspjeti izmijeniti ove kriterije te osigurati dotok stranih donacija i u KBZ.

Status KBZ-a, odnosno promjene statusa KBZ u Univerzitetsku kantonalnu bolnicu Zenica, bio je druga tema ovog sastanka.

-Zapelo je kod komisije Ministarstva zdravstva FBiH, koja je ocjenjivala prostorne i kadrovske uvjete za dodjelu statusa Univerzitetske bolnice za KBZ. Primijetili smo da krunski zakonski akt, Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, u jednom svom članu nije u skladu sa podzakonskim aktima - ustvrdio je ministar Brenjo.

Medicinski fakultet Zenica mogao bi, upozorio je, imati problema s realizacijom nastave na višim godinama studija iz obuke i kliničkih predmeta ukoliko se ubrzo ne usvoje izmjene zakonske legislative, prenosi Fena. 

Ne propustite