VELIKA POBJEDA BiH: Džeko zabio za trijumf protiv Austrije

Sport
VELIKA POBJEDA BiH: Džeko zabio za trijumf protiv Austrije
.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u drugom kolu Lige nacija skupine B upisala je i drugu pobjedu. Džeko i društvo su pobijedili Austriju 1:0.

mmm

Utakmicu u Zenici odlučio je kapetan reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko. Sjajno se snašao u kaznenom prostoru gostiju i preciznim udarcem iskosa s lijeve strane pogodio suprotni ugao. 

nnm

Prvi su zaprijetili naši reprezentativci. Kombinovali su Sarić i Pjanić, a strijelac drugog gola u Belfastu nije stigao do lopte koju je u šesnaesterac gostiju poslao vezni fudbaler Juventusa. Austrijanci su pokušali preko Alabe u osmoj minuti susreta, ali je odlično ispred fudbalera Bayerna reagovao Darko Todorović.

U 12. minuti susreta novi pokušaj gostiju. Šutirao je Peter Žulj, ali je dobro reagovala naša odbrana i udarac reprezentativca Austrije završila je u korneru. Uslijedio je period dominacije gostiju u narednih pet minuta susreta. U 15. minuti Šehić je odlično odbranio udarac Arnautovića. Već u narednom napadu fudbaler West Hama opet je šutirao, ali ovaj put loše pored gola.

d1

Novi pokušaj Austrijanci su imali u 22. minuti susreta. Alaba je ostavio loptu na 20-ak metara, ali je Žulj šutirao loše. Sredinom drugog poluvremena preuzeli smo inicijativu, a nakon jednog odličnog ubačaja Pjanića iz kornera Šunjić je zakasnio na drugoj stativi. U 30. minuti pokušao je Džeko nakon novog ubačaja Pjanića, ali njegov udarac glavom nije ugrozio Heinza Lindnera.

d3

Veliku priliku propustili smo u 40. minuti susreta. Duljević je odlično prošao po lijevoj strani, centrirao za Džeku, ali kapiten našeg nacionalnog tima nije uspio udariti loptu i poslati je iza leđa Lindnera. Ostalo je nakon prvih 45 minuta 0:0 na Bilinom polju.

nnm

U prvih deset minuta nastavka nismo vidjeli ozbiljnije prilike, a onda je zaprijetila naša reprezentacija preko Duljevića u dva navrata. Nakon odbijene lopte Duljević je šutirao u 56. minuti, a njegov udarac zaustavio je Alaba i tako spriječio slavlje naše reprezentacije. Odmah nakon kornera Duljević je još jednom šutirao, ali je odbrana Austrije još jednom uspješnija.

U 66. minuti susreta zaprijetila je Austrija. Pokušao je Lazaro s vrha šesnaesterca nakon naše greške, ali je šutirao pored gola. U 68. minuti pokušao je Alaba nakon odbijene lopte sa 20-ak metara, ali je šutirao preko gola Šehića. Zatresla se mreža našeg tima u 70. minuti susreta, ali je pogodak poništen zbog ofsajda u kojem je bio Alaba.

d

Reprezentacija Bosne i Hercegovine došla je do vodstva u 78. minuti susreta. Sarić je odlično uposlio najboljeg strijelca reprezentacije Bosne i Hercegovine, a Džeko je matirao nemoćnog Lindnera i donio vodstvo našoj reprezentaciji. Ostalo je do kraja susreta 1:0 za našu reprezentaciju.

Uspjeli su naši reprezetnativci sačuvati prednost i nakon dva kola imamo maksimalnih šest bodova. Naredni susret igrat ćemo 15. oktobra na domaćem terenu protiv Sjeverne Irske. 

Robert Prosinečki, bivši hrvatski nogometaš, tako je na klupi reprezentacije BiH ostvario i drugu pobjedu u isto toliko službenih utakmica. Podsjetimo, BiH je u prvom kolu Lige nacija slavila 2:1 u Sjevernoj Irskoj uz dosta sreće jer je domaća reprezentacija propustila nekoliko dobrih prilika, a BiH je iz tri prilike zabila dva gola.

d5

Ovaj put je BiH odigrala puno bolje nego u Belfastu, Austrijanci su tek nekoliko puta ozbiljnije zaprijetili. Gostima je sredinom drugog poluvremena opravdano poništen gol zbog zaleđa, a u prvom dijelu je BiH najbolju priliku propustila preko Džeke koji je zakasnio na jedan ubačaj. 

d44

Sljedeću utakmicu u Ligi nacija BiH igra 15. listopada protiv Sjeverne Irske na Grbavici.

 

Ne propustite