Prosinečki najavljuje da će igrom pokušati osujetiti presing Austrijanaca

Sport
Prosinečki najavljuje da će igrom pokušati osujetiti presing Austrijanaca
.

Nakon trijumfa u subotu navečer u Belfastu protiv Sjeverne Irske, gdje je bh. reprezentacija slavila s 2:1 te uspješno kročila u UEFA Ligi nacija, selektor Robert Prosinečki je večeras na press-konferenciji pred trening najavio potpuno drugačiji sutrašnji duel sa Austrijancima na Bilinom polju, piše "Fena".

Prosinečki je istakao i kako su se protekla dva dana u Zenici odmarali, trenirali, ali i sanirali neke povrede.  

-Znamo snagu Austrije. Sigurno je da nas očekuje zanimljiva utakmica i poslije, ne tako dobre igre u Irskoj, nadam se da ćemo ovog puta i odigrati bolje. Svi su igrači zdravi, ali vidjet ćemo i ko će od onih koji su bili povrijeđeni konkurirati za tim - kazao je Prosinečki.

Selektor je istakao i kako se nada punom stadionu na Bilinom polju, jer, kako je podvukao, paklena atmosfera u Belfastu, koja je dočekala njegove pulene, bila od velike pomoći domaćinu. Zato se nada da će u sličnom ambijentu i sutra igrati i bh. tim.

- Kako god bilo, mi smo ipak pokazali karakter u Irskoj. Pogotovo u odbrani. Oni su ekipa koja šest godina igra zajedno i napravili su nam veliki pritisak- napomenuo je Prosinečki i dodao kako su osvojena tri boda najvažnija, pogotovo zbog samopouzdanja za sutrašnju utakmicu. 

-Mi igramo kući i htjet ćemo, što i insistiram, opet imati loptu u nogama. Austrija je disciplinirana ekipa, koja gaji presing na svim dijelovima terena, ali ja se nadam da ćemo mi biti ekipa koja će moći izaći kroz igru i napasti. Nadam se da će to biti i bitno drugačija utakmica nego protiv Sjeverne Irske - kazao je Prosinečki.

Podsjetio je kako su Austrijanci prije nekoliko dana dobili Švedsku, a pred Svjetsko prvenstvo i Njemačku, ali ipak nije htio otkriti i mane gostujućeg tima, koje je uočio te gdje misli koncentrirati svoje snage kako bi napao rivala. 

Na pitanje austrijskih novinara za bh. kapitena Edina Džeku o utiscima sa prethodnog duela ove dvije selekcije, Džeko je rekao kako je to već bilo davno, ali da su dojmovi pozitivni. Pogotovo što je, kako je kazao, stadion bio pun te da su se, zbog podrške bh. navijača, osjećali kao kod kuće. Džeko je istakao i važnost bodova iz Belfasta.

-Uvijek bih prije potpisao da osvojimo tri boda, nego da igramo dobro. Ni mi ne možemo biti zadovoljni s našom igrom u Irskoj, ali rezultatom definitivno jesmo, jer smo i otišli da pobijedimo. Sutra ćemo pokušati nešto promijeniti, pogotovo što igramo pred našim navijačima i nadam se da će tribine biti pune. Imam osjećaj da ni atmosfera u Zenici u zadnjih nekoliko utakmica nije bila kao ranije pa pozivam navijače da dođu i da nas podrže- istakao je Džeko.  

Na kraju konferencije za novinare portparolka Slavica Pecikoza, uz aplauz novinara, čestitala je kapitenu bh. tima i završetak studija te stjecanje diplome Menadžera u sportu.

Ne propustite