UPOZORENJE MAJKE POTRESLO SVE: Svoje dijete je skoro izgubila zbog isprobavanja cipela bez čarapa

Mame i bebe
UPOZORENJE MAJKE POTRESLO SVE: Svoje dijete je skoro izgubila zbog isprobavanja cipela bez čarapa
.

Nitko ne može znati tko je prije nas te cipele isprobao, a očito je dovoljna i oku nevidljiva ranica da se zarazite s potencijalno smrtonosnom bakterijom - zaključila je majka djevojčice.

Zvuči nevjerovatno, ali dijete mi se nakon ležernog odlaska u trgovinu obuće i isprobavanja cipela našlo u smrtnoj opasnosti. Samo zato što su druge djevojčice isprobavale isti par cipela prije nego ih je moja kći probala na bosu nogu, ispričala je za The Sun Amerikanka Jodie Thomas i objasnila kako je njezina četverogodišnja djevojčica Sienna na nevjerojatan način dobila sepsu; bolest zbog koje je mogla ostati bez noge ili koja je, još gore, za nju mogla biti kobna.

d1

Sepsa je najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija, a može ju uzrokovati samo ozbiljna i snažna bakterijska upala.

Pojedine vrste sepse imaju smrtnost veću od 50 posto. Rijetko zahvaća ljude dobrog zdravlja no u ovoj priči to nije bio slučaj; malena je Amerikanka sepsu dobila dok je bila savršeno zdrava i to samo jer je u obula cipele koje su izgleda već bile zaražene. 

Ovi roditelji mogu pronaći rješenja za bilo koji problem: Kad vidite zadnju sliku, ostat ćete bez riječi

Doktori iz bolnice u kojoj je curica na liječenju provela pet dana su za medije rekli kako je Sienna morala na stopalu imati otvorenu  ranicu zbog čega je bakterija ušla u krv i uzrokovala bolnu infekciju.

d2

- Nitko ne može sa sigurnošću znati kako je bakterija ušla u krvotok pa infekcija može i ne mora biti povezana s isprobavanjem cipela. Djevojčica je isto tako mogla s nogom nešto drugo raditi što je moglo dovesti do mikrotraume kože koja je otvorila put infekciji - rekla nam je infektologinja Tambić Andrađebić iz Zavoda za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' i potvrdila mišljenje američkih kolega kako je djevojčica morala imati otvorenu ranicu, ali je bakteriju mogla 'skupiti' i drugdje.

d5

- Bakterije koje najčešće izazivaju kožne infekcije u stvari normalno žive na koži i ključno je oštećenje kože (makar i neprimjetno) da one prodru dublje u tkivo i krv. Je li bakterija došla iz cipele, sa stola ili poda i nije tako bitno, ali možda je dobra pouka priče da svi trebamo maksimalno paziti na osobnu higijenu - poručuje dr. Andrađebić i dodaje da na golo tijelo odijevamo i obuvamo samo svoju odjeću i obuću koju nije nosio ni isprobavao nitko drugi.

d4

- Koristite vlastiti toaletni pribor, redovito perite ruke i njegujte higijenske navike pa će i vjerovatnost da dolazite u kontakt s tuđim bakterijama biti manja – zaključuje dr. Tabić Andrađebić, ali dodaje i kako je unatoč oprezu kontakt s bakterijama ponekad jednostavno nemoguće izbjeći.

Dr. Arjana Tambić Andrađebić ima i savjet za sve koji brinu zbog bakterija koje se nalaze svuda oko nas pa napominje kako smo i u 'svijetu punom bakterija ipak manje više sigurni sve dok ne zanemarimo higijenu'.

dda

Napominje i da ne bismo trebali biti opterećeni bakterijama koje nas okružuju ili od njih imati fobiju. Jer, htjeli mi to ili ne, one su oko nas i s nama egzistiraju u svojevrsnom suživotu.

- Pripaziti uvijek treba, ali živjeti u strahu ne - kaže infektologinja Tambić Andrađebić . Budući da je došla na vrijeme, Sienni, djevojčici s početka priče, su doktori napravili samo drenažu noge nakon što su satima vijećali hoće li nogu morati amputirati.

d6

Srećom po dijete, drenaža je bila dovoljna da krvotok očisti od bakterije. A na kraju je curicu spasilo što ju je majka brzo odvela u bolnicu.

- Istu je večer nakon isprobavanja cipela Sienna počela zapomagati u agoniji. Ponavljala je samo da ju boli noga. Nikad nisam svoje dijete vidjela u takvoj boli, njezino zapomaganje mi još odzvanja u ušima - objasnila je majka kako je uopće shvatila da s djetetom nešto nije u redu.

d4

A upravo ju je ta bol 'požurila' da hitno potraži liječničku pomoć.Bol je inače gotovo uvijek manifestacija ovakve infekcije.

dd

- Nakon ovog traumatičnog iskustva mogu samo preporučiti da u trgovinu obuće uvijek nosite par čarapa i da nikada ne obuvate cipele na bosu nogu.

Nitko ne može znati tko je prije nas te cipele isprobao, a očito je dovoljna i oku nevidljiva ranica da se zarazite s potencijalno smrtonosnom bakterijom - zaključila je majka djevojčice.

TAMAN SAM HTJELA DA GA OSTAVIM, KAD SAM SAZNALA DA SAM TRUDNA: Agonija ne prestaje, 1003 dana kasnije desilo se OVO!

Ne propustite