Sjeverna Irska dominirala, ali Duljević i Sarić pokorili Belfast (VIDEO)

Sport
Sjeverna Irska dominirala, ali Duljević i Sarić pokorili Belfast (VIDEO)
.

Fudbalska reprezentacija BiH uspješno je počela takmičenje u Ligi nacija. Zmajevi su s 2:0 slavili u Belfastu protiv Sjeverne Irske, iako nismo bili baš dominantni. Počeli smo dosta nervozno, igra nam je bila apsolutno bezidejna i panično smo čuvali svoj gol. Već u 1. minuti sumnjiva situacija pred golom Šehića, Zukanović je startao na jednog domaćeg igrača, a srećom sudija se nije oglasio. Krajnje diskutabilna situacija, a ostalo je 0:0. Četiri minute poslije Cimirot je na nekih 20-ak minuta od našeg gola igrao rukom i bio je to slobodnjak kojeg je Norwood veoma loše izveo i lopta je otišla visoko preko gola.


U devetoj minuti vidjeli smo i prvi korner za domaće, ali je Šunjić vrlo dobro intervenisao. Samo minut poslije danas veoma nesigurni Eldar Čivić žestoko je startao na Davisa i zasluženo dobio žuti karton. U prvom dijelu susreta evidentno je bilo da Bešić i Čivić baš i ne mogu odgovoriti zadacima na bekovskim pozicijama, jer su Sjeverni Ircu upravo većinu napada gradili preko njihovih strana. Srećom što je išlo u šesnaesterac Šehić i Šunjić su dobro neutralisali.

U nastavku smo zabilježili neprecizne dalekometne pokušaje Dallasa i Norwooda, ali je ostalo 0:0. U 26. minuti smo po prvi put organizovali jedan napad, ali se Bešić spetljao i umjesto centaršuta otišao s loptom van terena. Četiri minute poslije Džeko s vrha peterca šutira direktno u golmana Sjeverne Irske, a u nastavku Pjanić dobiva žuti karton zbog neopreznog starta.

I u jeku napada domaćih 0:1. Sjajna akcija naših, Sarić za Pjanića, koji majstorski pronalazi Džeku. Dijamant se izvukao na lijevu stranu, a onda centaršut u peterac domaćih. Na pravom mjestu je Duljević koji kroz noge šmekerski šalje loptu golmanu. Ludilo na tribini s našim navijačima. Do kraja poluvremena rutinski smo se odbranili, pa smo na odmor otišli s prednošću uprkos neuvjerljivoj igri.


U nastavku su domaći očekivano opet krenuli u ofanzivu, a u 48. minuti Dallas je imao veliku priliku nakon očajne reakcije naše odbrane, prije svih Bešića. Srećom, Šehić izbija loptu u korner, a nakon kojeg još jednom odlično interveniše. Šest minuta kasnije Cimirot je skrivio slobodnjak za domaće, nakon kojeg su imali stopostotnu priliku. Ipak, Šehić vrhunskim refleksom brani pokušaj Laffertyja, a u nastavku akcije Šunjić se požrtvovano bacio i vjerovatno spriječio sigurno izjednačenje.


U 57. minuti domaći su imali čak 16 udaraca na gol, a mi samo dva. I opet u jeku napada Sjeverne Irske, zabili smo i drugi pogodak. Čivić je izveo aut, a Elvis Sarić mangupski ukrao loptu nakon nesporazuma u domaćoj odbrani i pogodio za 0:2. Odmah nakon pogotka bivši veznjak Sarajeva izašao je iz igre, a ušao je Rade Krunić.


Domaćima danas ništa nije polazilo od noge, iako su imali veliku inicijativu, a mi smo u 76. minuti nakon odlične kontre mogli i do trećeg pogotka. Ipak, sjajan pokušaj Duljevića odsjeo je samo na stativi. Do kraja su Sjeverni Irci pokušavali bezuspješno, a u 85. minuti Šehić im je umalo poklonio pogodak. Nakon velike greške bivši golman Željezničara sjajnom odbranom spriječio je i počasni pogodak. Prethodno je Pjanića zamijeno Bajić.

Ipak, u 93. minuti nakon 17. kornera za domaće rezervista Grigg je savladao Šehića. Bila je to vrlo loša reakcija naše posljednje linije. U 95. minuti Grigg je mogao biti apsolutni junak, ali iz odlične situacije nije uspio zahvatiti loptu na željeni način i Šehić je intervenisao. I u šestoj minuti nadoknade imali smo tek prvi korner, a ostalo je 1:2. Izuzetno sretno izboren tirjumf Zmajeva.

Ne propustite