NEUGODAN MIRIS RIBE, LUKA ILI PIVA: Jedan je ALARMANTAN i hitno morate kod ginekologa!

Porodica i zdravlje
NEUGODAN MIRIS RIBE, LUKA ILI PIVA: Jedan je ALARMANTAN i hitno morate kod ginekologa!
.

Specifični mirisi vašeg intimnog područja otkrivaju mnogo o vašem zdravlju.

Naše tijelo nam šalje znake kad ima neki problem i potrebno je da naučite da ih prepoznate, kaže ginekolog dr. Mima Fazlagić za magazin Žena.blic.

''Svaka žena ima sekret, a njegova koinzistencija, miris i boja razlikuju se od žene do žene. Čim primijetite neku promenu, u nekoj od navedenih stavki, to je poziv za posjetu ginekologu. Vagina ima svoj prirodni balans koju konstantno narušavamo upotrebom raznih hemikalija koje nam se nude. Kao posljedica disbalansa javlja se peckanje, svrab, pojačan sekret, a sredina postaje podložnija raznim infekcijama. Ne zanemarujte znakove koje vam šalje vaše tijelo. Nije sramota imati problem i otići kod ginekologa'' - ističe dr Fazlagić.

depilacija2

Iako većina žena ima ponekad problema s izraženim vaginalnim mirisom ta činjenica ne ublažava našu nelagodu. Ovo su neki od najčešćih:

1. Miris ribe

Nema panike: lagani miris ribe može biti povezan sa znojenjem. U tom je slučaju dovoljno vaginu isprati mlakom vodom. Međutim, ako osetite intenzivan miris ribe, trebalo bi da odete ginekologu. Takav jak miris ribe ukazuje na bakterijsku vaginozu koja se liječi antibioticima.

2. Miris hljeba ili piva

Ovaj miris je često propraćen vaginalnim iscjetkom i ukazuje na gljivičnu infekciju. Možete toga da se riješite mastima iz apoteke, ali obavezno posjetite ginekologa koji će vas pregledati i napisati recept. Osim toga, suzdržite se od konzumiranja slatke hrane, jer se gljivice hrane šećerom.

donji-ves-min

3. Kiseli miris

U kombinaciji sa svrabom i žućkastim iscjetkom kiselkastog mirisa može biti riječi o jednoj polnoj prenosivoj bolesti – trihomonijazi. Imate li ove simptome, uz ponekad bolno i peckavo mokrenje, svakako posjetite ljekara. Bolest može da se liječi antibioticima, a najbolja zaštita od infekcije jesu kondomi.

4. Miris crnog ili bijelog luka

To je potpuno normalno – ako jedete puno luka vaš urin miriše po tome pa se taj miris može prenijeti i na vaginu. Rješenje za to – opuštajući tuš.

gacice

5. Miris po truleži

Ako primijetite ovaj miris, odmah posjetite ginekologa. Uzrok bi mogao da bude zaboravljeni tampon - i najmanji dio bi mogao da sadrži bakterije koje dovode do toksičnog šoka. I neke druge infekcije nisu isključene.

gace

NA INSTAGRAMU JOJ SVI ZAVIDE NA IDEALNOM TIJELU: A sada su isplivale ove fotografije i NIKAD JE NE BISTE PREPOZNALI!

Ne propustite