"U TRUDNOĆI SAM OSTALA BEZ POLA ZUBA" : Evo šta trebate uraditi da se i vama to ne bi dogodilo!

Porodica i zdravlje
"U TRUDNOĆI SAM OSTALA BEZ POLA ZUBA" : Evo šta trebate uraditi da se i vama to ne bi dogodilo!
.

Već od samog početka trudnoće susretat ćete se s nebrojeno mnogo mudrosti. 

No, neke stvari vam niko neće reći osim drugih trudnica i žena koje su proživjele trudnoću i iskusile iste muke. 

pregnant-woman

Neke stvari su ohrabrujuće, neke su zastrašujuće, a neke će vas dobro nasmijati.

Postoje usponi i padovi
 
Iako će ispočetka biti pomalo zbunjujuće, iz dana u dan će se mijenjati vaše raspoloženje i osjećaji. Dok ćete prvi dan prštati od energije i odraz u ogledalu će vam se činiti kao bajka, već drugi dan ćete se osjećati kao najružnija i potpuno bespomoćna trudnica koja želi prespavati cijeli dan. To je sasvim normalno. Gubitak težine u početku trudnoće obično zabrine žene, no javlja se kod gotovo svih trudnica koje prolaze kroz mučnine.

drugabuse-shutter315125477-sad-pregnant-woman

Iskoristite trudničke "čari"
 
Uz negativne simptome poput akni, nadutosti, zatvora i mučnina, tu je i vrlo poznat "trudnički mozak". 

akne5

Često ćete zaboravljati stvari i sastavljanje suvisle rečenice činit će vam se kao pravi izazov. To ne mora biti loše, ako nešto zaboravite, uvijek možete okriviti trudnoću. A i smijete jesti svoju omiljenu hranu bez imalo srama.

KONAČNO RIJEŠEN MISTERIJ, UHVATIT ĆETE SE ZA GLAVU: Može li žena ostati trudna ako je VEĆ TRUDNA?

Naučite slušati i ignorirati beskorisne savjete
 
Ako ste svjesni da je neki savjet loš ili potpuno beskoristan, ne znači da odmah morate uzvratiti opravdanim argumentiranjem. Poslušajte i ignorirajte. Uštedjet ćete si vrijeme i živce, a nećete uvrijediti drugu stranu. Klimanje glavom i osmijeh najbolja je i najmanje bolna reakcija.

pregnant

Ako vam smeta dodirivanje trbuha, recite to
 

Neke trudnice doista uživaju u tome da prijatelji i obitelj često miluju trbuh i iščekuju bebin pokret. No ako niste jedna od tih mama, ne sramite se to reći. Vaše je tijelo, vi ipak odlučujete o tome. 

trudnica

Morat ćete učiti voljeti svoje novo tijelo

Ponekad će vam se činiti da vas trudnički trbuh svako jutro ponovno iznenadi. Žene to najčešće frustrira, no samo do trenutka kada osjete prvi bebin udarac. Tada postaju svjesne da je njihovo novo tijelo zapravo baš savršeno, kakvo i treba biti.

Postoje mnoge zablude o trudnoći
 
1. Jutarnje mučnine zapravo uopće nisu jutarnje. Ako niste jedna od sretnica koja će ih zaobići, vrlo brzo ćete primijetiti da su zapravo i dnevne i noćne, nikako ne samo jutarnje.

mucnina
 
2. Carski rez uopće nije bezbolan i brz kao što ste zamislili. Oporavak je znatno dulji nego kod vaginalnog poroda.
 
3. Dojenje je mnogo teže nego što mislite, ali samo prvih tjedan dana. Nakon toga ćete uživati, samo nemojte odmah odustati.
 
Budite kreativni s odjećom
 
Kupovina mnogo trudničke odjeće zapravo je bacanje novca. Razmišljajte mudro i kupujte stvari koje možete kombinirati i koje ćete moći nositi i nakon trudnoće. Pokušajte odabrati odjeću veći broj, vjerojatno će biti mnogo jeftinija od slične majice koja je predviđena za trudnice. Lepršave haljine također su odličan izbor. One pamučne će se lako prilagoditi vašem tijelu, a ujedno će biti ugodne za kožu.
 

trudnica
Dokumentirajte trbuščić kako raste
 
I ne, ne činite to radi društvenih mreža i pokušaja da zadivite prijatelje, činite to za svoju privatnu kolekciju. Za koju godinu će vam te slike biti jako lijepa uspomena.
 
Male promjene čine veliku razliku
 
Samo pola sata lagane šetnje dnevno ili da svaki put kad poželite čokoladu pojedete orašaste plodove ili voće, i učinit ćete mnogo za svoje tijelo i bebu. Osim toga, pravi izbor aktivnosti i hrane povratit će vam energiju.

trudnica
 
Na porodu ignorirajte sve osim vas i bebe
 
Kada uđete u rađaonicu, sve što vam treba biti na pameti jeste vi i vaša beba. Ne zamarajte se time kako je danas babica raspoložena i kojim tonom je liječnik nešto izrekao. Zvijezde dana ste vi i beba, stoga ignorirajte sve što bi iskustvo poroda mogli učiniti manje lijepim.

baby

U trudnoći trebate posebno obratiti pažnjuu na sljedeće stvari:

Ne pušite i ne konzumirajte droge.

pusenje-u-trudnoci-640x376

Ne konzumirajte alkohol (uključujući i pivo i vino).

Ne koristite lijekove – samo na preporuku liječnika. Lijekovi za smirenje (sedativi) mogu uzrokovati malformacije kod djeteta; analgetici i Aspirin mogu produžiti trudnoću i porod, te dovesti do krvarenja i kod majke i kod djeteta; lijekovi protiv želučane kiseline, poput sode bikarbone, mogu uzrokovati probleme u mišićima djeteta; određeni antibiotici mogu uzrokovati abnormalnosti kod djeteta.

ŽELITE MUŠKO ILI ŽENSKO DIJETE? Evo šta treba da uradite prije trudnoće, DOKAZANO JE!

Izbjegavajte mirise boje, razrjeđivača, lakova, ljepila, sprejeva, benzina. Postoje boje za na bazi vode kojima je u redu bojati za vrijeme trudnoće.

trudnica-02

Izbjegavajte teške metale: olovo, nikal, kadmij i mangan.

Izbjegavajte pesticide, herbicide i insekticide.

Ne koristite električne pokrivače i magnete. Nekoliko stručnjaka upozorava da nevidljivo magnetsko polje može povećati šanse za pobačaj i razvojne probleme djeteta.

Kako sačuvati zube u trudnoći?

zubi4

 

“U trudnoći sam ostala bez pola zuba..." Nažalost ovo često možemo da čujemo od žena nakon trudnoće.

Iako je ženin organizam pripremljen za donošenje djeteta, trudnoća ipak bitno mijenja trudnicu. Može se reći da su i ona i njezina okolina tada najviše zaokupljeni njezinim stanjem. 

Trudnoću prate hormonske promjene koje mogu povećati rizik za nastanak gingivitisa i karijesa. To se može spriječiti redovitim odlaskom stomatologu, zdravom prehranom i pravilnomm higijenom usne šupljine.

zubi5
Uz mnoge nove informacije i situacije, briga za oralno zdravlje, nažalost, zadnja je na listi prioriteta. No dobra oralna higijena, zdrava prehrana i redoviti pregledi kod stomatologa važni su i za trudnicu i za dijete. Stoga je nužno da trudnica uz ostale medicinske savjete dobije i uputu o tome kako u tom važnom periodu života očuvati zdravlje svojih i djetetovih zuba. 

Svaka trudnoća jedan zub manje

Učestalost karijesa u trudnica predmet je brojnih istraživanja. I danas se može čuti ona stara da svaka trudnoća znači jedan zub manje za majku, iako za to nema znanstvenog opravdanja. Svaka trudnica pravilnom njegom i higijenom može očuvati zube zdravima.

Istina, nakon petog mjeseca raste potreba za kalcijem, no u zubima se on nalazi u stabilnom spoju i ne može se razgraditi. Dakle, beba "ne izvlači kalcij iz zuba"; šteta nastaje djelovanjem bakterija i karijesa, pa je higijena presudna za očuvanje zuba. Kalcij se odlaže i u kosti, gdje je taj proces reverzibilan - neprestano se ugrađuje, ali i izlučuje iz kostiju. No uz pravilnu prehranu nema razloga za brigu - ništa se neće dogoditi ni vašim kostima.

o-pregnant-sad-facebook

Naučna istraživanja dokazala su sljedeće: zubi nisu izvor materijala za potrebe ploda, a pri pravilnoj prehrani u trudnoći ne smanjuje se razina minerala u tijelu trudnice.

Međutim, iako trudnoća ne može biti uzrok karijesa, u trudnoći postoji nekoliko faktora koji mogu pridonijeti lakšem nastanku zubnog karijesa.

1. Pojačana osjetljivost zuba i desni u trudnoći

Ono što trudnicu čini osjetljivijom na karijes jesu povećane razine hormona progesterona i estrogena u cirkulaciji, što povećava prokrvljenost zubnog mesa. Zubno meso postaje lagano otečeno i osjetljivo, a ako se trudnica pritom ne brine za svoje oralno zdravlje, zubni plak postaje idealna podloga za rast bakterija i posljedične upale zubnog mesa - tzv. trudnički gingivitis. Ako prilikom pranja zuba primijetite da vam desni krvare, nemojte odustati od četkanja. Ako odustanete od četkanja, rastu šanse da se s vremenom razvije parodontitis (gubitak kosti i klimavost zuba, što u konačnici rezultira njihovim ispadanjem). Kako bi se uklonila opasnost od nastanka karijesa i prevenirale druge oralne bolesti, nužno je buduće majke upozoriti na važnost oralne higijene i uklanjanje naslaga zubnoga plaka, piše roditelji.hr. 

zubi

Upala će biti jača ako su zubi prekriveni kamencem, te je potrebno odstraniti naslage zubnog kamenca i održavati besprijekornu higijenu usne šupljine. Istraživanja su pokazala da je kod trudnica s parodontološkim oboljenjima veća vjerojatnost prijevremenog porođaja i rođenja djeteta s manjom porođajnom masom.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Evo kakvoj opasnosti izlažete bebu ako pušite u trudnoći!

2. Pojačana kiselost sline

Mučnina i povraćanje česta su pojava u prvom tromjesečju trudnoće. Zbog povraćanja ili refluksa povećava se i kiselost sline. Kiselina u kombinaciji s četkicom može naštetiti zubnoj caklini. Sve se te tegobe mogu izbjeći pravilnom oralnom higijenom i prehranom te redovitim stomatološkim pregledima. Ako četkica ili pasta za zube izazivaju nagon za povraćanjem, nemojte odustati. Pokušajte s četkicom manje glave, a pastu za zube promijenite.

170802-3-ways-pregnant-preview

Budite uporne i isprobajte više pasta i četkica dok ne nađete odgovarajuću. Ako imate mučnine, zube nemojte četkati neposredno nakon povraćanja. Trebate znati da kiselina omekšava zubnu caklinu, pa je četkanje možete oštetiti. Ako želite, usta možete isprati običnom vodom ili vodicom za usta bez alkohola koja sadrži fluorid, a s pranjem zuba svakako pričekajte minimalno sat vremena nakon povraćanja.
 

Evo nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja zuba u trudnoći.
– Perite zube najmanje dvaput dnevno
– Ako prilikom pranja desni krvare, ne odustajte od četkanja, nego kupite mekaniju četkicu i nastavite redovno prati zube.
– Ispirite zube vodicama za ispiranje usne šupljine.
– Upotrebljavajte konac za zube i interdentalne četkice kako biste temeljito očistili područja između zuba.
– Poželjno je da uvedete upotrebu oralnog tuša koji će vam olakšati čišćenje prostora između zuba.

 

 

Ne propustite