GRUDI ĆE VAM SE PROMIJENITI KAD NAPUNITE 40tu: Ovih 6 stvari ćete odmah primijetiti!

Praktična žena
GRUDI ĆE VAM SE PROMIJENITI KAD NAPUNITE 40tu: Ovih 6 stvari ćete odmah primijetiti!
.

Nakon što proslavite veliki 40-ti, nije neobično da primijetite nekoliko znakova starenja kada se pogledate u ogledalo. Iako, neke promjene ne bi trebalo da vas iznenade kao što su bore oko očiju, neke promjene će vas poprilično iznenaditi. Jedna česta, ali neočekivana promjena se tiče grudi: njihova veličina, oblik i osjećaj će se promeniti.

Ova transformacija široko varira i često je usko povezana sa smenama u menstrualnom ciklusu. Nakon 40 godina, mnoge žene počinju da imaju veće udare estrogena za kratko vrijeme, što izaziva da grudi postanu sasvim drugačije.

grudi2

POSTAJU OSJETLJIVE

Dok ste na putu ka menopauzi, postoje dobre šanse da će vam menstrualni ciklus postajati sve kraći i kraći, što znači da ćete cikluse imati češće. I kako se svaki ciklus približava, PMS može da se dogodi na drugačiji način.

Iako ne možete da zaustavite hormonski sat, možda možete da ublažite bolove u grudima smanjivanjem spoljašnjih izvora estrogena. Doktorica Adeti Guptaza govorila je za portal 'Health' i predlaže da izbacite hranu zasnovanu na soji (tofu), jer sadrži prirodne biljne estrogene i ograničava potrošnju crvenog mesa, što takođe može podići nivoe estrogena.

grudi

POSTAJU VEĆE

Zahvaljujući trostrukom uticaju povećanja tjelesne težine, oticanju od promjena estrogena i upalama (što se u tijelu povećava tokom 40-ih godina), možda ćete imati potrebu za kupovinom grudnjaka.

Promjena grudnjaka može biti neizbježna, ali održavanje težine (ili gubitak težine ako imate višak) može pomoći grudima da ostanu u veličini na koju ste navikli. Održavanje težine olakšava osjećaj i osjetljivost grudi, jer skladištenje masti povećava nivo estrogena u krvotoku.

grudi3

POSTAJU OPUŠTENIJE

Ozbiljna deflacija se obično ne javlja do 50-tih godina, kada je postmenopauzalni nivo estrogena na niskom nivou. Ali, zahvaljujući gravitaciji, možda ćete početi da vidite opuštanje grudi i u 40-im godinama.

Ove promene su čisto estetske, ali ako vas uznemiravaju, jačanje mišića iza vaših grudi može pomoći u smanjenju opuštanja.

grudi

IMAJU VIŠE UDUBLJENA I GRUDVICA

Opet, krivite svoje hormone.

Možda ćete primijetiti da se vaše grudi osjećaju lakše, a tu uopšte nema razloga za brigu sve dok su promijene slične u obe dojke. Normalno je da se grudi osjećaju progresivno upaljeno dok se menstruacija približava. Kada niste sigurni, ili ako iznenada nađete grudvicu koju niste imali prethodnog mjeseca ili koja se ne smanjuje nakon početka vaše menstruacijue, zatražite savjet od stručnjaka.

grudi

POSTAJU BUJNIJE

Gustina dojke nije nešto što možete osjetiti. Ona se odnosi na količinu masti koju imate u odnosu na količinu gustog tkiva poput žlijezda i kanala. Jedini način da znate da li imate guste grudi je da uradite mamograf.

Guste dojke su mnogo češće kod mlađih (premenopauzalnih) žena, u poređenju sa starijim (postmenopauzalnim), ali dr Gupta kaže da to ne znači da vaše grudi automatski postanu manje guste svake decenije. Zapravo, ona kaže da neke žene vjerovatno imaju gušće grudi u svojim 40-tim godinama, nego što su to imale u svojim 30-tim godinama, a to se dešava zbog hormonskih promena.

Gustina dojke je važna zato što otežava otkrivanje raka na mamografu, a gustina sama po sebi može predstavljati rizik od raka dojke. Ako već ne znate da li imate guste grudi, pitajte svog ljekara. Pitajte i da li ste kandidat za sonogram.

grudi4

POSTAJU SKLONIJE RAKU

Bez obzira da li imate guste grudi ili ne, rizik od razvoja raka dojke počinje da raste kada napunite 40 godina. Zbog toga većina zdravstvenih stručnjaka predlaže početak godišnjeg mamografskog pregleda.

Možda ćete htjeri da radite samopreglede grudi jednom mjesečno. Iako neke medicinske grupe kažu da samopregledi nisu neophodni, jer nisu dokazali da spašavaju živote, drugi stručnjaci (uključujući dr Hal) i dalje smatraju da su korisni, a mnogi pacijenti su prijavili pronalaženje sopstvenih tumora. U najmanju ruku, pregled dojki jednostavno znači da pravite naviku čuvanja zdravlja, tako da možete da otkrijete bilo kakve probleme na vrijeme.

grudi-nsl

RUSKI MELEM LIJEČI SKORO SVE BOLESTI, A POTPUNO JE PRIRODAN: 3 sastojka vam trebaju, a priprema je NAJJEDNOSTAVNIJA MOGUĆA!

Ne propustite