ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA, SPREMA NAM SE NEVIĐENA KATASTROFA: Pogodiće i našu zemlju, A NAJGORE SE TEK SPREMA!

Nauka i tehnologija
ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA, SPREMA NAM SE NEVIĐENA KATASTROFA: Pogodiće i našu zemlju, A NAJGORE SE TEK SPREMA!
.

Naučnici upozoravaju kako će vrućine i povećanje temperatura dovesti do toga da do 2050. godine imamo upola manji prinos žita, kukuruza i riže.

Naime, kako tvrde, porast temperature dovešće i do povećanja broja insekata koji će napadati i uništavati ove kulture. Crne prognoze važe za SAD, ali i za Aziju i Evropu.

1

Istraživanja naučnika pokazuju kako će štetočine uništiti 10 do 25 odsto kultura više sa porastom temperature za samo 1 stepen Celzijusa.

SEPTEMBAR DONOSI NEVJEROVATNE TEMPERATURE, OVO JOŠ NIJE ZABILJEŽENO: Pogledajte šta nas čeka od vikenda!

"Poljoprivrednici bi već sad trebalo da počnu da štite žito i kukuruz od vrućine i najezde insekata", tvrde naučnici.

Međunarodni tim naučnika koristio je kompjuterski model da predvidi razmjere štete. Kako tvrde, najveći gubici će pogoditi najproduktivnija poljoprivredna područja na svijetu kao što su SAD, Francuska i Kina.

2

ZATVORITE PROZORE I NE IZLAZITE IZ KUĆE: Ljudi padaju po cesti, ništa se ne vidi, INVAZIJA NA GRAD (VIDEO)

U studiji se navodi da će se broj pšeničnih usjeva koje uništavaju štetočine udvostručiti do 2050. godine, dok će gubici kukuruza porasti za čak 40 odsto!

Kako navode, porast temperature utiče na metabolizam štetočina i uvijek traže više hrane, te će više napadati i uništavati usjeve.

3

Dodaju i kako će porast porast globalne temperature od samo dva stepena dovesti do toga da izgubimo više od 210 miliona tona žitarica godišnje.

4

Suha zima donijela je veliku sušu u Australiji. Najveću štetu trenutno bilježi Novi Južni Wales koji proizvodi oko četvrtine australskih poljoprivrednih proizvoda. 

U srijedu je službeno proglašena elementarna nepogoda. 

"Ne postoji osoba u državi koja ne želi vidjeti kišu za naše poljoprivrednike i njihove usjeve“, kazao je ministar industrije Niall Blair.

U dijelovima Novog Južnog Walesa zabilježeno je manje od 10 mm kiše, a za mjesece koji dolaze meteorološke prognoze nisu ništa bolje. Gotovo četvrtina države označena je kao područje „intenzivne suše“, a ostatak države je označen kao „sušno područje“. 

Problem suše nije se zadržao samo u Novom Južnom Walesu, sušna je i polovica susjednog Queenslanda, ali i dijelovi Victorije i Južne Australije. Australski premijer Malcolm Turnbull upozorio je kako je zemlja postala „zemlja suše“.

Poljoprivrednici se žale na neuspjele usjeve, velike nestašice vode i otežanu prehranu stoke. „Neki od poljoprivrednika troše tisuće dolara za kamione sijena kako bi prehranili stoku“, kazao je Turnbull.

Poljoprivrednici su ispričali priče o neuspjelim usjevima, teškim nestašicama vode i nesposobnosti hranjenja stoke. „Ovo je kao u zatvoru. Pojavim se ovdje svaki dan jer se moram pojaviti, ali sve je tako depresivno“, opisao je obilazak svojih usjeva jedan od poljoprivrednika u Queenslandu.

Suša koja trenutno uništava poljoprivredne usjeve u Australiji još uvijek nije nadmašila najgoru sušu u historiji tog kontinenta kad je uništeno gotovo 50 % svih poljoprivrednih usjeva.

 

Dogodilo se to u vrijeme između 1997. i 2005. godine, vrijeme u kojem su prošla dva vremenska sustava El Nino koji se povezuju sa sušama na kontinentu.

Ranije ove godine, meteorolozi su procijenili kako postoji 50 % šanse da Australijanci na proljeće u rujnu osjete ponovo posljedice El Nina.

Na fotografijama u nastavku pogledajte kako izgleda opustušena Australija i mučene životinje. 

australija1

australija2

australija3

australija4

australija5

australija8

australija9

 

 

 

 

australija10

australija12

 

 

 

Ne propustite