VELIKO OTKRIĆE U JADRANU: Pronašli sef davno potonulog broda, legenda kaže da se unutra nalazi BOGATSTVO

Nauka i tehnologija
VELIKO OTKRIĆE U JADRANU: Pronašli sef davno potonulog broda, legenda kaže da se unutra nalazi BOGATSTVO
.

Ekipa hrvatskog ronioca Lorenza Marovića je na olupini slavnog admiralskog broda "Re d'Italia", potonulog 1866. u Viškom boju u Jadranskom moru, pronašla sef.

Kako javlja HRT, ronioci se nadaju da bi u sefu moglo biti zlato kojeg je, prema legendi, ta oklopnjača prenosila za uspostavu italijanske vlasti u Dalmaciji.

- U životu pod morem nisam vidio veliki sef, a kako sam čuo za staru legendu o blagu na Re d'Italia, nadam je ono u sefu. Taknuo sam ga, sef je metalni, mislim da je to taj sef - rekao je Tomas Bauer, član međunarodne ekipe vrhunskih ronilaca koji ovih dana istražuju tu slavnu olupinu.

c3mk9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtm1fn01eqv8vzjq0ndkzmjnkmtm0nzk5nda2mdlhzjm5yzjiztbiywiuanblz5gtas0c5acbotab

Sef se nalazi na 115 metara dubine.

- Potrebna je posebna vrsta opreme, posebni ronioci, opsežne pripreme. Ronjenje je trajalo po 5 sati - rekao je je Andi Marović iz Ronilačkog centra Manta.

Ronioci su sef otkrili tokom četvrtog, posljednjeg zarona kojeg je odobrila država. Ali, nakon otkrića sefa Lorenz Marović će tražiti da im se odobre još dva zarona.

- Sef bi kao takav trebao ići na istraživanje, jer taj sef i taj brod čuva i 391 duša potonula tokom borbe u Viškom boju - rekao je Marović.

Inače, roniocima koji otkriju potonulo blago po zakonu pripada 10 posto vrijednosti blaga.

Ne propustite