OVAKO IZGLEDA MISTERIOZNI SIMPTOM RAKA NA TIJELU: Ako vam se pojave i ovi simptomi, IMATE ZLOĆUDNU BOLEST!

Zdrav život
OVAKO IZGLEDA MISTERIOZNI SIMPTOM RAKA NA TIJELU: Ako vam se pojave i ovi simptomi, IMATE ZLOĆUDNU BOLEST!
.

Rak je naziv koji se koristi za široku grupu bolesti koje karakteriše nekontrolisana dioba ćelija, odnosno sposobnost tih ćelija da prodru u ostatak tkiva, bilo direktnim urastanjem bilo migracijom ćelija do udaljenih područja tijela.

cancer-patient

Postoji cijeli niz faktora koji uzrokuju rak, a koji su grupisani u tri područja: prehrana (loše masnoće - transmasne kiseline, loši ugljikohidrati - rafinirani šećer), stres (poremećaj psihe) i okolina (zagađenost prirode, pušenje).

cancer

Iako rak svoje simptome najčešće ne pokazuje odmah, ipak postoje neki znakovi koje ne trebate zanemariti.

Učenica Ashton Powell napisala je emotivan esej u kojem je opisala svoje putovanje i oporavak od akutne limfoblastične leukemije.

ed7d442574115b2eaedaf229c4338f13

Dijagnosticiran joj je rak samo osam dana nakon njenog 14. rođendana, a završila je hemoterapiju i vratila se u školu u januaru prošle godine.

Loše stvari se događaju dobrim ljudima

Često gledamo vijesti i vidimo tragične nesreće koje se događaju. Jeste li ikada pomislili na sebe, zašto se loše stvari događaju dobrim ljudima? 

Ovo je njena priča.

cfb3c8f4a8df72f2d4c21b364b27762f

Ashton uslikana dvije godine prije nego što joj je dijagnostifikovan rak

"Sve je počelo sa mnom. Bila je 2014., mama me je svake sedmice vodila doktoru, zabrinula se. Znala je da nešto nije u redu. Doktor nije znao šta mi je, a zatim nakon dvije sedmice dijagnosticirao je gripu. Svakih pet dana moj brat Dylan je nakon povratka iz škole ušao u sobu gdje sam ja i rekao mi: "Ashton prestani se izmotavati, znam da glumiš, moraš se vratiti u školu."

Odgovorila bih: "Dylan, ne zezam, trbuh me jako boli i noge kad trčim i Dylane znam da trebam ići u školu, ali ne mogu sjediti i koncentrisati se kad me boli".

Ali on je bio u krivu, kao i doktor, imala sam nešto gore od gripe.

Nekoliko dana poslije uočila sam modrice na nogama. Pogledala sam majku i upitala je "imam li rak". Vidjela sam zabrinut izraz na njenom licu. 

profimedia-0351730498-620x350

Onda je počela razgovarati o tome kako ne postoji način da mogu imati rak. I sljedećeg smo dana otišli posjetiti liječnika, dr. Aung. Pitali smo ga o tome, a mama je pitala mogu li dobiti test krvi. On se složio.

Tog dana nakon što smo vidjeli liječnika, otišli smo na testiranje krvi. Oko dva sata kasnije dr. Aung je navao mamu i rekao joj da me odmah odvede u bolnicu Townsville. Dok smo bili u dječjoj ambulanti za hitne slučajeve, došao je liječnik i objasnio neke stvari kojih se ne mogu ni sjetiti, sjećam se samo da je rekla da imam leukemiju. Nakon što nam je liječnik rto ekao, mama je počela plakati, tata je bio u šoku, a ja sam bila bez riječi.

Te smo noći ostali u bolnici Townsville. Odveli su nas u sobu za spavanje prije nego što smo sljedećeg dana otišli u Brisbane. Odveli su nas na dječji odjel.

Sutradan smo odletjeli u Brisbane. Pitali smo koliko ćemo dugo biti tamo. Medicinske sestre rekle su da ćemo vjerojatno biti tamo dvije do šest sedmica.

 c8caad5fad6decfe32d29d9161ea9175

Bili smo tamo godinu dana. Dan kada sam dobila dijagnozu bio je 20. kolovoza, osam dana nakon mog 14. rođendana. Valjda biste mogli reći da je to najgori rođendanski poklon koji je iko ikad mogao dobiti.

Prošlo je dvije i pol godine i konačno sam završila hemoterapiju. Prošla sam krot neke zastrašujuće stvari, što tipičan tinejdžer ne bi trebao morati vidjeti ili doživjeti. Tri su situacije kad sam se gotovo suočila s smrću. Prvi i drugi put, imala sam gljivičnu infekciju u plućima, to je iskustvo bilo tako zastrašivo da se ne mogu sjetiti. Jedne noći bila sam u velikoj boli i imao sam test krvi tog dana.

1cec3404df27547771225186c91f30e2

Te večeri poslije večere došao je liječnik iz bolnice Ayr i rekao mami da me odmah odvede u bolnicu. Kad smo bili u bolnici, liječnik mi je rekao da su moje razine kalija bile vrlo niske i da nisam dobila test krvi tog dana, bila bih kod kuće i umrla sljedećeg jutra od srčanog udara. Tako da te noći, dok smo čekali da stigne helikopter, dali su mi neku kalijsku tekućinu da popijem kako bih moga izgraditi svoje razine kalija. Moram vam reći nešto, bilo je užasnog okusa, apsolutno odvratno. Radije bih pojela najljući čili, nego to opet pila.

2018-08-28

Upoznala sam neke stvarno čudesno snažne ljude, koji su svi imali različite vrste raka. Još sam u kontaktu s gospođom koju sam upoznala u Brisbaneu, također ima leukemiju. Njezino ime je Tracey i ona je vrlo ljubazna gospođa, koja živi u Mt Isa. Dok sam dolazio tamo sam upoznala jednu djevojku po imenu Sarah i njezinu majku Kath. Sarah je imala isti tip leukemije kao i ja, oboje imamo akutnu limfoblastičnu leukemiju, ALL.

Kroz ovo putovanje, sazrela sam puno i neke dobre stvari su izašle iz leukemije, očito su i neke loše stvari izašle iz toga. Propustio sam dvije i pol godine svog tinejdžerskog života i nikada ga ne mogu vratiti. I zbog toga cijenim život još više.

2018-08-28-1

Ovo je najgori put kojim bi iko mogao proći. Ali ne mogu zaboraviti na ovo putovanje, ovo putovanje je oblikovalo moj život. Znaš kad si tinejdžer i prolaziš ovako nešto, zbilja sazriješ brže nego inače. 

Kroz ovaj put sam vidjela, čula i prošla kroz neke prilično strašne stvari.

Kad sam nekoliko puta bila u bolnici, čula sam od medicinskih sestara da je dijete jučer ili tog dana umrlo. Apsolutno je užasno čuti takve vijesti", napisala je ona u svojoj ispovijesti.

Simptomi limfoblastične leukemije

Akutna limfoblastična leukemija najčešća je zloćudna bolest dječje dobi. 

hospital-834157960720-830x0

Akutna limfoblastična leukemija je vrlo podmukla bolest i u početku se vrlo oskudno izražava nekim određenim simptomima. Također, simptomi su jako nespecifični te mogu biti i znakovi mnogih drugih bolesti, a ne samo akutne limfoblastične leukemije, poput manjka apetita, nezainteresiranosti za igru, pojačan umor, sklonost infekcijama. Međutim, ako dijete postane jako umorno, bezvoljno, blijedo, izgubi apetit i tjelesnu težinu te po koži dobije brojna tačkasta krvarenja ili modrice, treba posumnjati na akutnu limfoblastičnu leukemiju. Nakon nekog vremena djeca postaju sklona infekcijama, a često se javljaju i boli u kostima.

akutna-limfocitna-leukemija-580x290

Ako primijetite bilo šta od ovih simptoma, obavezno se javite doktoru.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite