TAKO JEDNOSTAVNO! TREBA VAM KOMAD HLJEBA, PAR JAJA I MALO MLJEVENOG MESA: Ovako napravite najukusnija škotska jaja

Kuharica
TAKO JEDNOSTAVNO! TREBA VAM KOMAD HLJEBA, PAR JAJA I MALO MLJEVENOG MESA: Ovako napravite najukusnija škotska jaja
.

"Škotska jaja“, ukusno predjelo i zakuska koja se služi u pabovima širom Britanije, Škotske i Irske. Ipak, ono nije popularno samo na ostrvu. Sve češće se može naći na meniju restorana širom Evrope, a čak je našlo svoj put i preko okeana, do Amerike.

U suštini, ovo jelo je zapravo ćufta sa tvrdo kuhanim jajetom u sredini, a kada isprobate ovaj recept shvatićete zašto je cijeli svijet poludio za njim.

h

Sastojci:
- 0,5 kg mljevene junetine
- 2 zgnječena čena bijelog luka
- 1 kašičica Vorčester sosa
- So i biber po ukusu
- 4 tvrdo kuhana jajeta
- 3 kašike brašna
- 1 svježe jaje
- 1 šolja prezli
- 1 kašika pavlake za kuhanje
- 1 kašika senfa
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike majoneza

h1

Stavite u činiju meso, bijeli luk, Vorčester sos, so i biber po ukusu. Dobro izmješajte. Podjelite meso na 4 pljeskavice jednake veličine.

h2

U centar svake pljeskavice stavite tvrdo kuhano jaje i oblikujte tako da dobijete kuglu sa jajetom u sredini. Svaku kuglu uvaljajte u brašno, jaje, a zatim u prezle. Blago ispržite ćufte, po minut sa svake strane u biljnom ulju. Onda ih stavite na pleh i pecite na 180 stepeni, 15 do 20 minuta.

 h3

Dok su ćufte u rerni, od ostalih sastojaka napravite sos. Isjecite ćufte na polovine ili četvrtine i poslužite toplo ili hladno, uz sos. Prijatno!

Ne propustite