Muslimani širom svijeta sutra dočekuju Kurban-bajram

Aktuelno
Muslimani širom svijeta sutra dočekuju Kurban-bajram
.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i širom svijeta sutra dočekuju Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve, ili Hadžijski-bajram, vrijeme obavljanja hadža. To je najznačajniji islamski blagdan, veliki mubarek dani, dani velikog dobra.  

Bajram-namaz će u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Bajram-namaz je u 6.35 sati, nakon sabah-namaza, koji je u 5.20, a predviđen je i bajramski program.
 
Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno.

Dvije su radosti ovog blagdana. Prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe, te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu uopće te u svijetu u gotovo svim džamijama bit će klanjan bajram-namaz.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Ne propustite