OVE STIHOVE PJEVAMO, ALI DA LI ZNATE ZNAČENJE: Mnogi su mislili da BAJAGA PJEVA O HRVATSKOJ, a istina je potpuno DRUGAČIJA

Show
OVE STIHOVE PJEVAMO, ALI DA LI ZNATE ZNAČENJE: Mnogi su mislili da BAJAGA PJEVA O HRVATSKOJ, a istina je potpuno DRUGAČIJA
.

Jedna od teorija jeste da se radi o rastojanju od Skoplja do Beograda

bajaga7

Pjesma Momčila Bajagića Bajage "442 do Beograda" je veliki hit i mnogi misle da se pjeva o Zagrebu. Naime, već godinama kruže mitovi o značenju stihova Bajagine pesme "442 do Beograda".

bajaga3

Jedna od teorija jeste da se radi o rastojanju od Skoplja do Beograda koji su udaljeni približno 442 kilometra. Po drugoj teoriji ovo je relacija između Zagreba i glavnog grada Srbije, ali to je malo vjerovatno, jer je stvarna udaljenost oko 390 kilometara. Po trećoj teoriji tvrdi se da je 442 broj lokomotive JŽ 1 442 001 koja je na pruzi Beograd-Zagreb napravila rekord od nekih 180 km/h u smjeru Beograda.

bajaga1

''Broj 442 ne odnosi se ni na kakvu konkretnu razdaljinu i tu ne postoji nikakva simbolika. Istina je da je približna kilometraža do Skoplja ili do Sarajeva, ali to mi nije bilo u glavi kada sam se odlučio za taj broj. Uzeo sam ga jer sam želio da navedem neku veću destinaciju, a ne 20 kilometara, a ovaj broj se savršeno rimovao'' - objasnio je Momčilo Bajagić Bajaga u jednom intervjuu.

bajaga13

Ne propustite