LJUDI ZOVU U POMOĆ NA MORU U HRVATSKOJ: Žestoka oluja lomi jarbole, prevrće čamce i jedrilice, spašavanje u toku (VIDEO)

Objavljeno:15.08.2018 - 18:11
A A A Times Arial

U nevremenu koje je zadesilo Hrvatsku u utorak, Centrala za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRČ Rijeka) registrovala je više od 120 poziva u pomoć, a u 50 spasilačkih akcija spašeno je 65 osoba, saopštio je danas Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

a6

Najveći broj pomorskih nesreća, na sreću bez žrtava, dogodio se na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području, gde još traje uviđaj u okviru kojeg službenici lučkih kapetanija pregledaju oštećena plovila i prikupljaju potrebne podatke.

8

Na šibenskom području zbog jakog nevremena evakuisana je posada sa dvije jedrilice, koje su nasukane kod ostrva Prčevac.

Primljen je i poziv u pomoć posade jedrilice koju je jaka oluja zatekla sjeveroistočno od Primoštena, a spasena su i tri ronioca kod Smokvice, kojima su jak vjetar i talasi odnijeli brodicu sa sidrišta.

a1
Na splitskom području pozive u pomoć uputilo je nekoliko jedrilica u akvatorijumu Visa i Hvara, kojima su zbog pogoršanih vremenskih uslova otkazival pogonske mašine i slomljeni jarboli, ali su posade u svim slučajevima uspješno spasene.

U još nekoliko spasilačkih akcija manjeg intenziteta - spašeni su turisti u rekreativnom čamcu koji je nevrijeme oduvalo do ostrva Šćedra, zatim iznemogli skijaš kod Brista, a službenici Lučke ispostave Hvar, po jakom nevremenu, uspeli su da spasu tri iznajmljene brodice, jednu jahtu i jedan kajak u Hvarskom arhipelagu.

a
Dojavljeno je i da je jedan italijanski nautičar u popodnevnim satima u blizini Korčule pronašao prevrnuto plovilo i dve osobe u moru. Dvoje nepovređenih brodolomaca spasioci su izvukli iz mora i prevezli u Korčulu.

8

Prema podacima Lučke kapetanije Dubrovnik, prevrnula se brodica 'Prosečo' koja plovi pod italijanskom zastavom.

a5

Na dubrovačkom području na ostrvu Lastovo, u uvali Sapun, pozivi su poslati sa tri nasukana plovila, na kojima takođe niko nije bio povređen.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia