Ogromna oluja približava se Balkanu! Dolazi nam velika promjena vremena

Aktuelno
Ogromna oluja približava se Balkanu! Dolazi nam velika promjena vremena
.

Veći dio Hrvatske u utorak očekuje brza i žestoka promjena vremena, a u najzapadnijim dijelovima države prvi znaci nestabilnosti već su vidljivi u večernjim satima ponedjeljka i biće sve intenzivniji u noći na utorak. Nevrijeme je već pogodilo italijansku stranu sjevernog Jadrana, a portal Istramet navodi da je atmosfera tamo eksplodirala.

pp1
Istovremeno, olujni nalet očekuju u Sloveniji pa je tamošnja Uprava za zaštitu i spašavanje upozorila sve građane njihovog primorja da privežu brodiće i nipošto ne isplovljavaju dok se situacija ne smiri.

pp1

Prema najnovijoj prognozi hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak se u većini krajeva očekuje promenljivo i nestabilno te manje vruće nego u ponedjeljak. Kiše i grmljavine mjestimično će biti već u noći i ujutru na sjevernom Jadranu i u zapadnim kopnenim područjima, a od sredine dana i na drugim mjestima. Mogući su izraženiji pljuskovi praćeni pojačanim vjetrom i obilnije padavine.

 

DHMZ je stoga putem Meteoalarma izdao žuta upozorenja za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Liku, Gorski kotar, Banovinu, Istru, sjeverno primorje i najveći dio dalmatinskog priobalja. Žuta uzbuna izdaje se u slučaju potencijalno opasnih vremenskih uslova.


U Istri, Lici i Gorskom kotaru, osim zbog izraženijih oluja sa grmljavinama na oprezu treba biti i zbog izrazito obilne kiše.

 

- Budite na oprezu i svijesni mogućnosti lokalnog plavljenja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uslovi za vožnju zbog smanjene vidljivosti i mokrog kolovoza, upozoravaju iz DHMZ-a putem Meteoalarma.

Ovako je olujno nevrijeme, prećeno grmljavinom pogodilo je noćas sjevernu Istru i Kvarner, a danas je stiglo i u Dalmaciju.

Prvo je pogodilo Zadar, a kasnije i kontinentalni dio na potezu oko Benkovca.

Ako ste u blizini i na sigurnom, slobodno nam šaljite vaše fotografije i snimke munja na desk@index.hr ili u inbox Indexove Facebook stranice.

Crometeo javlja kako su danas oko otoka Suska zapažene pijavice.

Istramet donosi snimke nevremena u Rapcu praćenog tučom.

U Labinu su ceste potopljene, a vjetar je nosio sve pred sobom.

 

Kiša nije zaobišla ni Dalmaciju pa je to između Biograda i Pakoštana ovako izgledalo.

Najviše sunčanog vremena u utorak će bitina istoku i posebno na krajnjem jugu zemlje. Duvaće slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, poslijepodne će okrenuti na sjeverozapad, mjestimično s jakim udarima, zbog čega je izdano žuto upozorenje za područje Velebitskog kanala.

 

Najniža jutarnja temperatura vazduha na kopnu od 15 do 20, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna uglavnom od 26 do 31 °C, na istoku i jugu malo viša.

 

U srijedu i dalje promjenljivo i nestabilno, lokalno uz kišu i grmljavinu, a od četvrtka sunčanije i ponovno toplije,ali lokalno je moguć i poneki pljusak. Vjetar će na kopnu biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu će duvati umjerena bura i sjeverozapad, podno Velebita s jakim i prolazno olujnim udarima.

Ne propustite