Zvizdić nakon posjete Njemačkoj: Evropski put BiH je nezaustavljiv

Aktuelno
Zvizdić nakon posjete Njemačkoj: Evropski put BiH je nezaustavljiv
.

Evropski put Bosne i Hercegovine je nezaustavljiv proces. Iako može biti opstrukcija pa i privremenih blokada, evropska perspektiva zemlje je veoma izvjesna.

To je konstatirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obraćajući se novinarima u Sarajevu nakon njegove netom završene zvanične posjete Njemačkoj i razgovora s kancelarkom Angelom Merkel.

I kancelarka smatra da je za aktuelnog mandata Evropske komisije moguće stvoriti uvjete za kandidatski status BiH, kao i da je aktivacija MAP-a moguća do kraja godine kao preduvjet za daljnje korake ka NATO savezu.

Zvizdić navodi da u predizborno vrijeme u BiH, maksimalno treba izbjeći politiziranja u vezi s upućivanjem odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

On i kancelarka Merkel razgovarali su i o sigurnosnim izazovima u BiH odnosno na Balkanu, rekao je. Zvizdić je predočio već preduzete mjere u BiH za sprečavanje terorizma i borbu protiv kriminala i korupcije, ali je Merkel poručila da što prije treba donijeti zakon o krivičnom postupku, usklađen s evropskim standardima.

Sigurno je da Evropa želi jasno, ne samo deklarativno, preuzimanje njene pravne stečevine, konstatira Zvizdić i kao veoma bitnu karakteristiku susreta s njemačkom kancelarkom, navodi njenu poruku da su granice na zapadnom Balkanu formirane, nepromjenjive te da ne može biti nikakvog recikliranja tog pitanja.

To je, po Zvizdićevim riječima, ujedno odgovarajuća poruka onima koji prekrajanje granica retorički potežu kao pitanje od vlastitih dnevno-političkih interesa.

U susretu s Angelom Merkel, predsjedavajući Vijeća ministara je dobio uvjeravanja da će BiH i dalje imati podršku Evropske unije u rješavanju problema pojačanog priliva migranata. Rekao je također da ohrabruju podaci iz jula i dosadašnjeg perioda augusta, prema kojima je broj dolazaka ovih ljudi u Bosnu i Hercegovinu smanjen. Od 10.000 s početka godine, oko 6.000 migranata je već izašlo iz Bosne i Hercegovine, kazao je Zvizdić demantirajući istovremeno špekulacije o prilivu stotina hiljada migranata.

Naglašavajući da svaki segment društva ima vlastiti nivo odgovornosti u ovom području, najavio je brojčano kadrovsko pojačanje graničnim policajcima BiH, od 200 do 250 ljudi, kao i aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka, posebno preko rijeke Drine, te sankcionisanje pojedinaca koji nelegalno prebacuju migrante. Prekjučer je Vijeće ministara BiH odobrilo oko šest miliona eura, rekao je, u šta je uračunat i iznos za smještajne centre za migrante te za graničnu policiju.

Zvizdić apelira da se pitanje migrantske krize ne koristi za "politička prepucavanja" i predizborno ubiranje poena u BiH.

Netačno je da neko namjerno šalje migrante prema Unsko-sanskom kantonu, ustvrdio je, najavljujući da će tamošnji adaptirani Hotel "Sedra" primiti porodice s djecom, a da za ostale dvije prihvatne lokacije treba sačekati "da nas uvedu u posjed", pa da počne realizacija. Vijeće ministara će i dalje djelovati u skladu sa svojim ovlastima, konstatirao je.

U susretu s njemačkom kancelarkom, Zvizdić je, kaže, razgovarao i o ekonomskoj suradnji dviju zemalja koja će, po njegovim riječima, do kraja godine sigurno premašiti dvije milijarde eura.

Posjetu Njemačkoj, realiziranu na poziv kancelarke Merkel, ocijenio je vrlo značajnom jer je Njemačka, a posebno Angela Merkel, najzaslužnija za obnovljeni pristup Evropske unije zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini, zaključio je.

 

Ne propustite