ŠUKALO NAPUSTIO SKUPŠTINU I OSTAVIO PORUKU: Ima samo jedno pitanje za Dodika

Aktuelno
ŠUKALO NAPUSTIO SKUPŠTINU I OSTAVIO PORUKU: Ima samo jedno pitanje za Dodika
.

Poslanik PDP-a u NSRS Adam Šukalo nije prisustvovao današnoj posebnoj sjednici na kojoj se razmatrao Izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine. 

Iako nije prisustvovao, Šukalo je ostavio poruku predsjedniku RS Miloradu Dodiku, ali i svim poslanicima i predstavnicima vlasti. 

Ostavio je papire na kojima je pisalo:  "Ko je ubio Davida Dragičevića?"

 Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traži od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage – navodi se u usaglašenih zaključcima stranaka sa srpskim preznakom u entitetskom parlamentu.

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba da formira nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine.

dodik3

Narodna skupština RS-a, smatra, stoji u zaključcima o kojima će se glasati nakon rasprave, da rok za rad obje novoformirane nezavisne međunarodne komisije ne trebe biti duži od jedne godine.

Poslanici tih stranaka smatraju da treba usvojiti zaključak u kojem parlament izražava svoje opredjeljenje da se kroz istraživanje istine o događajima u Srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. jača međusobno povjerenje u Bosni i Hercegovini i regionu i eliminišu manipulacije o ovim događajima, te da se rezultati prezentuju relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i javnosti, kako bi se spriječilo dalje manipulisanje sa sudbinama istinskih žrtava i njihovih porodica.

nsrs

Tvrde da je izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen "pod pritiskom Visokog predstavnika za BiH i međunarodne zajednice" te da je Komisija radila "pod snažnim pritiskom visokog predstavnika s unapred zadatim i određenim rezultatima koje je morala postići", čime se konstatuje da Komisija u svome radu nije bila nezavisna.

Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine odbacuju, jer “nije u skladu s opredjeljenjem institucija RS o objektivnom i istinitom tumačenju navedenih događaja i jačanju međusobnog povjerenja u Bosni i Hercegovini i regionu”.

- Narodna skupština konstatuje da je Komisija bila spriječena da se bavi stradanjem i srpskog naroda u širem području Srebrenice, i da je u svojim preporukama navela da je ukupna slika o događajima u i oko Srebrenice moguća samo nakon sagledavanja njihovog ukupnog istorijskog konteksta - navodi se u zaključcima.

Smatraju da se izvještajem Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine “manipuliše istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji slabljenja RS”.

rajko-vasic-srebrenica

U zaključcima se dodaje i da parlament smatra “da su izvještaji sa prilozima Radne grupe Vlade RS-a za provođenje zaključaka iz konačnog Izvještaja Komisije za Srebrenicu, od 30. marta i 30. septembra 2005. godine, sačinjeni van okvira Odluke doma za ljudska prava BiH, pod neprimjerenim i tendencioznim pritiskom nekih međunarodnih predstavnika u BiH, te da su kao takvi nesvrsishodni i nepotrebni, i traži od Vlade RS da ih stavi van snage”.

Komisija će, dodaju, u smislu prethodnog, sve dijelove izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji su u međuvremenu nesporno dokazani i dokumenotvani kao tačni uključiti u sadržaj svog izvještaja, stoji u predloženim zaključcima.

 

 

 

Ne propustite