OVO JE NAJSTARIJI RECEPT ZA PALAČINKE: Ovako su ih pripremali još STARI GRCI, a sada MOŽETE I VI
Prema pisanim podacima, palačinke su prvi koristili Stari Grci.
Služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine.
Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom.
Oko pozorišta uvijek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.
Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom “alita dolcia” – “nešto slatko”.
Ovo je recept za te palačinke.
– 100 g mekog brašna
– 8 kašičica meda
– 1 kašicica susama
– 1 kašičica maslinovog ulja
– 200 ml vode
Priprema:
Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom miješajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice).
Kada zagrijete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lijepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu.
Isti tiganj zagrijte uljem, ulijte jednu četvrtinu smjese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke. Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite.
Cijeli postupak pogledajte u ovom videu:
Prijatno!