OVO JE NAJSTARIJI RECEPT ZA PALAČINKE: Ovako su ih pripremali još STARI GRCI, a sada MOŽETE I VI

Praktična žena
OVO JE NAJSTARIJI RECEPT ZA PALAČINKE: Ovako su ih pripremali još STARI GRCI, a sada MOŽETE I VI
.

Prema pisanim podacima, palačinke su prvi koristili Stari Grci. 

Služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. 

Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom. 

med

Oko pozorišta uvijek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.

Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom “alita dolcia” – “nešto slatko”. 

Ovo je recept za te palačinke. 

– 100 g mekog brašna

– 8 kašičica meda

susam

– 1 kašicica susama

– 1 kašičica maslinovog ulja

ulje

– 200 ml vode

Priprema:

Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom miješajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice).

Kada zagrijete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lijepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu.

Isti tiganj zagrijte uljem, ulijte jednu četvrtinu smjese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke. Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite.

Cijeli postupak pogledajte u ovom videu: 

Prijatno!

Ne propustite