DA LI BI STE SE USUDILI OVUDA VOZITI: Ovo su najopasniji putevi na svijetu, #5 se boje i njahrabriji

Arhitektura i dizajn
DA LI BI STE SE USUDILI OVUDA VOZITI: Ovo su najopasniji putevi na svijetu, #5 se boje i njahrabriji
.

Kada pogledate neke od najstrašnijih autoputeva na svijetu, zaista ćete ostati bez daha!

Tizi-n-Test, Maroko

1

Krivudavi put smješten na strminama Atlaskih planina u Maroku, Tizi-n-Test bio je prvi moderni put koji je spajao Marakeš i regiju Sous. Iako su ograničenja brzine veoma rigorozna, ako biste vidjeli mještane kako jure ovim putem u punoj brzini, vjerovatno biste se uplašili. Inače, na ovom jezivom putu ne postoje bankine niti bilo kakva zaštita od pada u provaliju, a tokom vjetra i zime, automobili padaju s njega svakodnevno.

 

Autoput Dalton, Aljaska

3

Jedan od najizolovanijih puteva na svijetu. U krugu od preko 650 kilometara nalazi se svega tri gradića, pa vozači moraju da nose dobre zalihe svega što im je potrebno. Da stvar bude još gora, okolo nema čak ni pumpi niti bilo kakve druge mogućnosti da vam neko pritekne u pomoć, a mnogi ovaj put zovu i "Dead horse" - Mrtav konj.

 

Tunel Guoliang, Kina

410

U sred planina Tajhang u kineskoj provinciji Henan nalazi se užasan tunel, visok svega 4,8 metara i širine jedva 3,9 metara! Izgradilo ga je 13 mještana 1977. godine, a radovi su trajali 5 godina, jer je nekoliko njih umrlo kopajući ovaj tunel. U tunelu se nalazi 30 "prozora", sa pogledom na provaliju, a zaustavljanje na ovom mjestu može da bude kobno po vas. Inače, prije nego što su izgradili tunel, mještani su prelazili s jedne strane stene na drugu pomoću merdevina.

Prelaz Zoila, Indija

5

Ovaj sablasni put pruža se duž 9 kilometara, i to 3,5 kilometara iznad nivoa mora. Ovuda mogu da prođu samo teška vozila poput kamiona, a prolazak ovuda tokom zime, snijega, vjetra ili kiše ogroman je izazov. Gledati dole nije nimalo preporučljivo - na nekim mjestima ne vidi se baš ništa, kao da u toj tački svijet potpuno prestaje!

22212019181716151411109876

Ne propustite