Džanan Musa kao petogodišnjak: „Jednog dana igrat ću u NBA“

Sport
Džanan Musa kao petogodišnjak: „Jednog dana igrat ću u NBA“
.

Na Sarajevo Film Festivalu, koji se i ove godine, po 24. put održava u bh. prijestolnici od 10. do 17. augusta 2018., specijalnu projekciju je imao film „Something in the water“  Petera Radovicha, američkog režisera, hrvatskog porijekla, koji je ujedno i producent zajedno sa Miom Pećina Drašković, Žarkom Ivkovićem i Sašom Savićem.

foto2

foto1

Film „Nešto u vodi“ prikazuje nekoliko zemalja, sa ovih prostora, tj. bivše Jugoslavije koje imaju jednu od najboljih tradicija uspješnih košarkaša koji su osvajali sve što se može osvojiti na klupskom i reprezentativnom polju. U filmu učestvuju Džanan Musa i Luka Dončić sa porodicom, zatim Emil Tedeschi, Dino Rađa, Vlade Divac, Goran Dragić...

foto3

U centru pažnje su Džanan Musa i Luka Dončić, za kojeg je i sam Radovich rekao nakon premijere, da će biti glavna zvijezda filma, jer je ipak bio treći pick drafta i mnogo poznatiji preko Atlantika. Međutim, kada je krenula ovo priča desilo se obratno, jer je  priča o Džananu bila mnogo zanimljivija od Lukine, bez obzira, što je Luka fantastičan igrač, rođeni košarkaš, njegov otac je bio košarkaš, odrastao je u Ljubljani gdje se igra gdinama itekako dobra košarka, klupska i reprezentativna.

foto4foto4

S druge strane, Džanan Musa je iz Bihaća, grada bez košarkaške tradicije, međutim njegov talenat i upornost su bili presudni, kao i samo preseljenje u Sarajevo gdje ga je dočekao nekadašnji košarkaški as Sejo Bukva, koji također u filmu priča o dosadašnjoj karijeri bh. reprezentativca, koji se već kao kadet popeo na tron Starog kontinenta i bio najbolji igrač Evrope. Rođen 8. maja 1999. godine u Bihaću, do početka profesionalne karijere, Musa je nastupao za XXL u Bihaću, KK Bosna i KK "Koš" u Sarajevu.

foto5

Otac Rusmir Musa, nakon filma, osvrnuo na Džananovo djetinjstvo, odrastanje, a posebno je bilo upečatljivo kada je kao petogodišnjak poručio svojim vršnjacima:

„Jednog dana igrat ću u NBA“.

Upravo, „Something in the water“ je sniman uoči, tokom i nakon Drafta u New Yorku, gdje je ekipa filma provela sve vrijeme sa porodicom Musa, roditeljima Saudinom i Rusmirom i bratom Dženisom, koji su zaista velika Džananova podrška, što i pokazuje i sam film.

Nakon premijere u kinu Meeting Point obratio se i Emil Tedeschi, vlasnik KK KK Cedeviti, odakle je Džanan Musa otišao u NBA ligu. Nekadašnji dobitnik počasnog Srca Sarajeva 2011. godine je bio pun riječi hvale za Musu za kojeg je itekako vjerovao da će vrlo brzo uspjeti i na Draftu.  Tako je i bilo i bh. reprezentativac je kao 29. pick na NBA Draftu, izabran od strane Brookyn Netsa.

Film „Something in the water“  rađen je za NBA i Facebook Watch i ima za cilj predstavjanje kompletnog shvatanja košarke na prostoru bivše Jugoslavije u zemlji najboljih košarkaša svijeta - Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Ne propustite