UN osudio saudijski napad u Jemenu

Svijet
UN osudio saudijski napad u Jemenu
.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres osudio je vazdušni udar koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom u kojem su u Jemenu u četvrtak poginule desetine ljudi i pozvao na "nezavisnu i brzu istragu".

"Generalni sekretar je naglasio da sve stranemoraju stalno voditi računa o tome da poštede civile i civilne objekte u sprovođenju vojnih operacija", naveo je u saopštenju portparol UN, Farhan Haq, prenosi Reuters.

Najmanje 50 osoba je ubijeno, među kojima ima i dece, dok je 77 ranjeno u vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na prometnu pijacu na severu Jemena, gde je prolazio autobus, javlja televizija Al Masirah, koja je pod kontrolom pobunjenika.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je na svom nalogu na Twitteru da je njhov tim u bolnici u Sadi izbrojao 29 tela dece, sve mlađih od 15 godina.

Navodi i da je njihov medicinski tim pružio pomoć za 48 ranjenih osoba, među kojima je 30 dece.

Saudijska Arabija i njeni sunitski saveznici više od tri godine bore se protiv proiranskih Husija koji kontroliraju veći deo severnog Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

Njihov projektil u četvrtak je pogodio školski autobus u blizini pijace u gradu Dahjanu.

Saudijska koalicija priznala je napad, ali tvrdi da u autobusu nisu bila djeca nego naoružani pobunjenici i da se radilo o legitimnom vojnom cilju.

 

Ne propustite