CRVENILO U LICU I GLAVOBOLJA PRVI SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA: Ako uslijedi gubtak svijesti URADITE OVO!

Porodica i zdravlje
CRVENILO U LICU I GLAVOBOLJA PRVI SIMPTOMI TOPLOTNOG UDARA: Ako uslijedi gubtak svijesti URADITE OVO!
.

Ovih dana borimo se i tek ćemo se boriti sa visokim temperaturama. I mladi, potpuno zdravi ljudi su prosto smlaćeni zbog ovakvog vremena, a djeci, starijima i hroničnim bolesnicima situacija je nepodnošljiva. Velika vrućina sa sobom nosi i mnogo opasnosti, a evo kako da ih prepoznate..

vrucina

Povišena spoljna temperatura u kombinaciji sa visokim procentom vlažnosti vazduha može dovesti do najteže komplikacije termičkog stresa - do toplotnog udara.

Toplotni udar nastaje u momentu kada tjelesna temperatura naglo poraste preko 41 stepen, uslijed izlaganja organizma velikoj toploti. Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom roku, za svega deset do petnaest minuta, a prate ga brojni simptomi.

2

Simptomi

Neki od njih su tjelesna temperatura iznad 40 stepeni, suha i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni pritisak, tahikardija, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svijesti...

udar

Kako pomoći?

Da biste pomogli osobi zahvaćenoj toplotnim udarom, potrebno je da je, na prvom mjestu, odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite suvišnu odjeću. Zatim, umivajte je hladnom vodom i, ukoliko je u svjesno stanju, dajte da pije napitke bez kofeina i alkohola.

Toplotni udar vrlo je sličan sunčanici, ali je razlika u tome što ne toplotni udar ne mora nužno nastati uslijed direktnog izlaganja suncu. Da biste se zaštitili od toplotnog udara, preporučuje se lagana odjeća prilagođena svijetlih boja i prirodnih materijala, redovna rehidratacija, rashlađivanje i slično.

 Kontrolišite jtelesnu temperaturu i pokušajte da je spustite ispod 38°C. Odmah pozovite hitnu pomoć.

1

Sunčanica

Jedan od oblika toplotnog udara je i sunčanica koja nastaje kao rezultat direktnog izlaganja glave i potiljka suncu.

vrucina33

Simptomi

Simptomi su povišena temperatura, crvenilo u licu, ubrzan rad srca, otežano disanje - ubrzan i kratak dah. U lakšim slučajevima javlja se glavobolja, problemi sa vidom, vrtoglavica i pospanost, a u težim, proširenje zenica i gubitak svijesti.

5b6b5805-7e50-4052-92fb-15890a0a0a67-vrucina1-previeworg

Kako pomoći?

Prva pomoć su hladne obloge, puno tečnosti i potpuni mrak, a u slučaju nesvijesti odmah zvati hitnu pomoć.

vrucina

Ne propustite