Dijete sisa palac ili grize nokte: Evo šta stoji iza ovih navika i treba li da se ZABRINETE?!

Mame i bebe
Dijete sisa palac ili grize nokte: Evo šta stoji iza ovih navika i treba li da se ZABRINETE?!
.

Sisanje palca, uvrtanje kose ili grickanje noktiju su navike koje imaju mnogi mališani. Najčešće predstavljaju normalnu fazu djetetovog razvoja, a javljaju se iz više različitih razloga.

dijete

-Iza njih može da stoji dosada, radoznalost, oponašanje drugog djeteta ili odrasle osobe, ali i uznemirenost. Istraživanja su pokazala da djeca koja imaju razvijenu jednu od ovih navika pokazuju povišen nivo uznemirenosti u svakodnevnom životu. Dijete sisanje palca, grickanje noktiju, grickanje usana i slično koristi kao vid umirivanja kada se nađe u određenoj izazovnoj situaciji – otkrila je portal zena.blic.rs Nikolina Milosavljević, psiholog i savjetnik za roditelje.

dijete1

Ukoliko dijete povremeno, na primjer, gricka nokte i pritom se ne povrijeđuje, to radi nesvjesno ili kad se nalazi u specifičnim stresnim situacijama, kao što je kontrolni zadatak u školi, tada se ne treba brinuti. U većini slučajeva djeca koja svoju nervozu umiruju na ovaj način jednostavno prestanu sa tim do svoje 16. godine. Ove navike su odraz njihovog suočavanja sa anksioznošću i promjenama na koje nailaze tokom njihovog razvoja.

dijete2

Međutim, posebnu pažnju treba obratiti kad dijete nije imalo nijednu od navedenih navika, a onda se one jave u periodu nakon njegove četvrte godine kao nešto potpuno novo u djetetovom ponašanju.

dijete3

Uzrok za to najčešće se nalazi u nekom stresnom događaju ili više njih koji su se nakupili, kao što su, na primjer, preseljenje, promjena škole ili vrtića, razvod roditelja – ukazuje Milosavljevićeva.

dijete4

dijete8

Ne kažnjavajte ga – Nemojte grubo ni da izbacujete ruke iz djetetovih usta, niti da ga udarate po rukama kad gricka nokte ili gura prste u usta. Ako pribjegavate ovakvom načinu rješavanja „nervozne“ navike, može samo doći do pojačavanja uznemirenosti. Navika će se možda izgubiti, ali će uznemirenost kod djeteta i dalje postojati, pa će ono pronaći neki drugi neadekvatan način umirivanja.

dijete5

dijete9

Pozabavite se uzrocima – Iako je roditeljima najlakše da se bave simptomima, a ne uzrocima, pa se često odlučuju da na djetetove prstiće stave ljutu papriku ili neki namaz gorkog ukusa, ipak je to pogrešan put. Prije svega, potrebno je otkriti uzrok djetetove uznemirenosti. Nekada je dovoljno pitati dijete da li ga nešto posebno brine i kroz razgovor saznati šta mu se mota po glavi.

dijete6

Zamijenite nervoznu naviku novom – Kad roditelj nježno i empatično upozori dijete da su mu ruke trenutno u ustima, važno je istražiti u tom trenutku šta se dešava u djetetovoj glavi. Pitajte ga: „Kako se sada osjećaš? O čemu trenutno razmišljaš? Da li imaš neke slike u glavi? Hoćeš li da te zagrlim kako bi se osjećao bolje?“ Nakon toga možete se dogovoriti šta bi dijete moglo da uradi umjesto da gricka nokte, sisa prst i da mu to bude način koji može da koristi kako bi se utješio. Ako je dijete mlađe od pet godina, nježno i blago sklonite ruku iz detetovih usta i ponudite mu zagrljaj kao jedan od načina utjehe.

dijete7

 

Ne propustite