Koliko dugo treba kuhati jaja?

Kiosk
Koliko dugo treba kuhati jaja?
.

Žumanjak koji se mrvi. Bjelanjak kao od gume. To su samo neki od problema s kojima se susrećemo prilikom kuhanja jaja. 

Nikako pogoditi ono pravo vrijeme kada treba izvaditi jaje iz kipuće vode i dobiti baš kakvo vam je po ukusu. 

Ovo su neke od stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom kuhanja jaja.

jaja1

Pazite na pukotine u ljusci. I najmanja pukotina uzrokovat će prolijevanje bjelanjaka.  Ne kuhajte jaja izravno iz hladnjaka. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem desetak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi i tako ćete izbjeći pucanje ljuske.

Započnite kuhanje u hladnoj vodi. Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih trebate položiti u posudu hladne vode. Stavite li jaje izravno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske. 

Dodajte kašičicu soli. U doticaju sa solju i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka. Izbjegnite prekuhavanje.

Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Kako biste to izbjegli, jaja kuhajte na slabijoj vatri te ne duže od 12 minuta. 

 

Ne propustite