Zašto je nebo plavo?

Nauka i tehnologija
Zašto je nebo plavo?
.

Da bismo razumjeli zašto je nebo plavo, najprije moramo malo razumjeti svjetlost. Iako svjetlost od sunca izgleda bijela, zapravo se sastoji od spektra različitih boja, kao što možemo vidjeti kada se prikažu u dugi.

sky5-en

Možemo razmišljati o svjetlosti kao o valu energije, a različite boje imaju različite valne duljine. Na jednom je kraju spektra crvena svjetlost koja ima najdužu valnu duljinu, a na drugoj je plava i ljubičasta svjetla koja imaju puno kraću valnu duljinu.

Zašto je nebo plavo?

sky-blue-sky

Kad sunčeva svjetlost dosegne Zemljinu atmosferu, ona je raspršena ili odmaknuta malim molekulama plina (uglavnom dušikom i kisikom) u zraku. Budući da su te molekule puno manje od valne duljine vidljive svjetlosti, količina raspršivanja ovisi o valnoj duljini. Taj se efekt naziva Rayleigh raspršenje, nazvan po Lordu Rayleighu koji ga je prvi put otkrio.

maxresdefault-1

Kraće valne duljine (ljubičasta i plava) najčešće su raspršene, tako da je više od plave svjetlosti rasuto prema našim očima od ostalih boja. Možda se pitate zašto nebo zapravo ne izgleda ljubičasto, jer je ljubičasta svjetlost raspršena još snažnije nego plava. 

Zato što je u spektru boja vidljive svjetlosti ljubičasta manje zastupljena, a i zbog toga što su naše oči mnogo osjetljivije na plavu boju.

 

Kada bijelo svjetlo sija kroz plazmu, razdvaja se u sve boje.

Ne propustite