Smijete li da se kupate u moru ili bazenu ako ste trudni?

Mame i bebe
Smijete li da se kupate u moru ili bazenu ako ste trudni?
.

Dulji boravak u takvoj vodi može dovesti i do respiratornih problema, kojima su uz trudnice, često podložna i mala djeca. Iako je tijekom trudnoće dijete u majčinom trbuhu zaštićeno mnogim prirodnim barijerama od koje je najvažnija posteljica, različiti kemijski spojevi kroz majčinu kožu mogu pronaći put do djeteta kada je tijelo majke dulje vrijeme izloženo štetnim tvarima.

tr10

Iako se plivanje preporučuje kao idealna aktivnost za trudnice, često se postavlja pitanje oko potencijalnih opasnosti koje prijete iz morske ili bazenske vode.

tr4

Postoje li ikakve stvarne prepreke za kupanje u moru u trećem tromjesečju trudnoće?

tr8

Neki kažu da se trudnice ne bi smjele kupati u moru, a opet se plivanje posebno savjetuje kao najbolja aktivnost za trudnice. S te strane mi se more čini pogodnijim od bazena, ali me zanima i što mislite o tome, to jest ima li opasnosti od kupanja u bazenu?

tr3

Postoje li neka pravila kojih se prilikom kupanja treba držati, npr. temperatura vode, koliko dugo se smije ostati u vodi, koliko vremena prije termina je kupanje i plivanje dopušteno i slično?

tr1

Vrućina i izlaganje suncu neće štetiti bebi nego trudnici. Štetnost UV zraka, mogućnost opeklina i dehidracije razlog su potrebe boravka u hladu od 10-16 sati.

tr

Plivanje u čistom moru je dozvoljeno ako je nalaz i status trudnoće uredan, odnosno nema dijagnoze prijetećeg pobačaja ili prijevremenog poroda. To je zdrava i korisna aktivnost koja se preporučuje neovisno o tome koliko je trudnoće. 

Trudnice bi trebale pripaziti i na to da more ne bude prehladno kako ne bi doživjele temperaturni šok. Osim toga, treba pripaziti i na udobnu obuću kako se trudnica ne bi slučajno poskliznula na mokroj podlozi.


Što se tiče bazena, dvojbeni su zbog čistoće vode i osobne higijene drugih ljudi. Kupanje u bazenu, koji koristi velik broj ljudi, općenito se ne preporučuje ženama jer su vrlo česte genitalne upale nakon korištenja. Idealni su bazeni u kojima je voda besprijekorno čista i ne koristi ih mnogo ljudi.

Nije Internet za svakoga: Ove fotografije su dokaz da bi ga nekim ljudima trebalo ZABRANITI, tek kad vidite #15!

i1

i2

i3

i4

i5

i6

i7

i8

i9

i10

i11

i12

i13

i14

i15

i16

i17

i18

i19

i20

i21

i22

i23

i24

i25

i26

i27

Ne propustite