OVE BOLOVE U STOMAKU NIKAKO NE SMIJETE IGNORISATI: Ako se jave, odmah trčite LJEKARU

Porodica i zdravlje
OVE BOLOVE U STOMAKU NIKAKO NE SMIJETE IGNORISATI: Ako se jave, odmah trčite LJEKARU
.

Mjesto koje vas boli na stomaku, govori vam istovremeno i o čemu se tu radi. 

Iako se svi prvo sjetimo zapaljena slijepog crijeva, ipak čest krivac je ustvari zapaljenje debelog crijeva.

crijevo

Divertikulum je izraz s kojim se vjerovatno rijetko srećete, a to su ustvari proširenja crijevne sluzokože, nastaju u debelom crijevu, a mogu dovesti do ozbiljnih bolova, naročito na lijevoj strani vašeg stomaka. 

stomak3

Kako se ne bi premišljali i nagađali da li je uzrok vaših bolova preobilan obrok ili nešto što predstavlja ozbiljniji problem, sve što trebate uraditi jeste da proučite ovu sliku.

stomak

Ako jednom ili dva puta osjetite bol, to ne predstavlja neki veliki problem i nema potrebe da brinete, međutim ako je u pitanju bol koji je toliko jak da vam stvara neprijatnost tokom dana ili se ponavlja, onda bi najbolje bilo da odete kod vašeg ljekara.

bol-u-donjem-stomaku

Ispod grudne kosti nalazi se želudac. Nešto ispod njega, a iznad pupka nalazi se dio dvanaestopalačnog crijeva, ispod desnog rebarnog luka, a sa unutrašnje strane je žučna kesa. Ako vas boli u predjelu struka onda je moguće da imate problem sa štitnjačom.

stitnjaca

Ako se bol širi od desne strane preko sredine stomaka do lijeve strane onda treba pomisliti na debelo crijevo. Međutim ako osjećate pritisak ili vas boli tu, može biti kao posljedica nervoze, loše ishrane ili problema sa stolicom.

330305-bolovi-u-stomaku-ff

Slijepo crijevo je u pitanju ako je bol u području desne prepone i na dodir se javi jak prodoran bol ili ako se javlja bol prilikom dizanja desne noge.

Manje ozbiljne tegobe

Moguće je više različitih uzroka bolova, a manje ozbiljni okidači neugode su zatvor uslijed nepravilne prehrane i manjka kretanja, razne netolerancije na određenu vrstu hrane, gastritis kao rezultat prekomjernog stvaranja želučane kiseline, trovanje hranom ili želučana/crijevna viroza.

naduvan-stomak

Najčešći uzroci bola u stomaku:

Akutni holecistitis (zapaljenje žučne kese). Bol se najčešće javlja pod desnim rebarnim lukom sa širenjem na desnu lopaticu ili rame. Bol je tipa kolike što znači da ima periode pojačavanja i smirenja. Obično se javlja nakon uzimanja masne hrane. Najčešće je uzrokovan prisustvom kamenčića u žučnoj kesi. Terapija je operativna.

meso

Gastritis (zapaljenje želuca), čir na želucu i čir na dvanaestopalačnom crijevu. Bol se obično javlja u epigastrijumu i najčešće je u vidu pečenja, žarenja, čupanja. Može biti praćen gorušicom, podrigivanjem, povraćanjem, osjećajem nadutosti. Kod gastritisa se bol smanjuje sa uzimanjem hrane mada može biti i stimulisan unošenjem alkohola, kafe, tople tečnosti.

kafa2

Kod čira na duodenumu bol se javlja 1-3h nakon uzimanja obroka, može se javiti i noću. Definitivna dijagnoza se postavlja endoskopskim pregledom jednjaka i želuca. Potrebno je u sklopu dijagnostike uraditi i testove na Helicobacter pylori. U terapiji se koriste lijekovi koji smanjuju kiselost želudačnog soka: H2 antagonisti, PPI.

zeludac

Dijafragmalni infarkt se često može prevideti te simptomi u vidu nelagodnosti i bola u epigastrijumu, mučnine, malaksalosti pripisati oboljenju želuca.

Akutno zapaljenje gušterače ili akutni pankreatitis. Bol se javlja u epigastrijumu i često ima pojasno širenje, može biti praćen mučninom povraćanjem, žuticom. Dijagnoza se postavlja radiološkim ispitivanjima a jako je bitno u laboratorijskim nalazima utvrditi povišene vrijednosti lipaza i amilaza u krvi i urinu.

305923-eve-zoshto-lugjeto-so-nulta-krvna-grupa-se-posebni

Akutni appendicitis ili zapaljenje crvuljka, poznato kao upala slijepog crijeva. Početak može biti atipičan u vidu nelagodnosti ili bola u epigastrijumu da bi se napredovanjem zapaljenskog procesa bol lokalizovao u donjem desnom kvadrantu. Bol se pojačava pri kašlju, pokretima, naglom popuštanju pritiska bolnog mjesta. Obzirom na varijabilnost lokacije apendiksa nekada simptomi mogu biti atipični. Naročito treba biti oprezan kod djece, starijih i trudnica.

pregnant

Renalna kolika je uzrokovana prisustvom kamena u izlaznom dijelu bubrega ili ureteru. Bol je prisutan u lumbalnom predelu zahvaćene strane, tipa je kolike s tim što je stalno prisutan samo menja intenzitet, može se širiti ka preponama i mošnicama. Često je praćen učestalim mokrenjem i pojavom krvi u mokraći. RTG i ultrazvučnim pregledom kao i pregledom mokraće se obično postavlja dijagnoza.

bubreg-bubrezi-bol-ledja

Akutni cistitis ili upala mokraćne bešike. Bol se javlja iznad pubične kosti i praćene je učestalim mokrenjem, osećajem nedovoljne ispražnjenosti bešike, lažnim pozivima. Dijagnoza se postavlja pregledom urina.

urin

Akutni gastroenteritis se manifestuje pojavom obično difuznog bola u trbuhu najčešće u vidu grčeva uz pojavu povraćanja, velikog broja prolivastih stolica, malaksalosti. Javlja se obično iz “čistog zdravlja” i često se i u okolini oboljelog se javljaju osobe sa sličnim simptomima.

stomak-bol

Bolovi ginekološkog porijekla. Ruptura kod ektopične trudnoće se manifestuje naglim, jakim bolom u maloj karlici, obično uz podatak o izostanku redovnog menstrualnog ciklusa. Akutni salpingitis se manifestuje bolom u donjem dijelu trbuha sa jedne ili druge strane koji je obično konstantan i prisutan danima. Bol se može javiti i u vreme ovulacije kod pucanja de Grafovog folikula. Čest uzrok bola ginekološkog porekla je endometrioza koja može biti lokacijski različita, a bol se javlja i pojačava u vrijeme menstrualnog ciklusa i često je praćen dismenorejama.

ulozak2

Ileus, u narodu poznat kao vezana crijeva predstavlja delimičan ili potpun prekid u pasaži crevnog sadržaja a uzrok može biti mehanički (tumori, uklještenje, strangulacija, priraslice) ili funkcionalni. Karakteriše se najčešće bolom tipa kolike, mučninom, povraćanjem, izostankom stolice i vjetrova. Kada bol postane stalan može ukazivati na ishemijske procese na crijevima.

crijeva

Perforacije šupljih organa trbušne duplje se manifestuju jakim bolom koji se javlja naglo sa širenjem na čitav trbuh. Dijagnoza se postavlja RTG abdomena na kome se verifikuje prisustvo slobodnog gasa u trbuhu.

stomak

Svaki pacijent sa bolom u stomaku, bez obzira na karakteristike bola i pratećih simptoma, bi trebalo da se javi ljekaru radi dodatne dijagnostike. Pacijenti sa bolom u stomaku naročito akutnim ne smeju uzimati medikamente po sopstvenoj volji, a naročito je zabranjeno uzimanje analgetika obzirom da može da zamaskira kliničku sliku i oteža ljekaru postavljanje odgovarajuće dijagnoze, a samim tim i preduzimanje adekvatnih terapijskih mjera.

Ne propustite