ISPLIVALA ISTINA O NJENOM PORIJEKLU: Evo ko je djed Ane Brnabić, Srbi se hvataju za glavu

Kiosk
ISPLIVALA ISTINA O NJENOM PORIJEKLU: Evo ko je djed Ane Brnabić, Srbi se hvataju za glavu
.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom reagovanja državnog vrha Hrvatske na govor Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci na obilježavanju godišnjice Oluje, da joj nije jasno šta se dešava u Hrvatskoj i šta radi njihov državni vrh koji pokušava "izokrenuti istinu". 

"Pažljivo sam slušala Vučićev govor i ni u jednom trenutku nisam vidjela ništa problematično u njegovom govoru. Čini mi se da hrvatski državni vrh pokušava u potpunosti izvrnuti istinu i proba prikazati kako je crno bijelo i obrnuto, bijelo crno", rekla je Brnabić.

vucic

Naglasila je da od predsjednika Srbije Vučića nije čula nikakave fašističke izjave, ali da ih jeste čula u Glini, kada su tamo proslavljali Oluju.

aleksandar-vucic

Na pitanje novinara Brnabić je rekla da je njen deda bio Hrvat, a ne Srbin iz Hrvatske i da je pored te činjenice ona postala predsjednica Vlade Srbije.

"To pokazuje da je Srbija dovoljno otvorena i da je moguće u Srbiji da imate predsjednika Vlade čiji je deda bio Hrvat. Zamislite u Hrvatskoj da imate predsjednka Vlade koji ima bilo kakve veze sa Srbijom", navela je Brnabić u  govoru.

ana-brnabic-premijerka-srbije-3

Istaknula je da, s druge strane, u Hrvatskoj imamo situaciju da golman hrvatske reprezentacije ne smije ni pomenuti da ima bilo kakvo srpsko porijeklo.

brnabic

Kada je predsjednik Aleksandar Vučić saopštio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na - Krku. Hrvatski mediji javljali su se iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su mještani bili ponosni što će "njihova Anica" zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu. Nedeljnik je istražio veze Ane Brnabić i Hrvatske.

krk

Djed Ane Brnabić po ocu zvao se Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku. Djed se kao vrlo mlad pridružio partizanima i poslije Drugog svjetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi. Oni kao porodica nikada nisu živjeli u Hrvatskoj.

krk1

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu. Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gdje je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvijek živjeli u

Beogradu, a na Krk su išli tokom ljetnjih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Otac aktuelne premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti. Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gdje i danas živi dio Anine porodice za koji je jako vezana.

ana-brnabic

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvijek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu. Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvijek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gdje je provela neke od najljepših trenutaka u djetinjstvu, i gdje ima mnogo prijatelja.

 

Ne propustite