"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe" Sjemenke lubenice čine čuda za vaše zdravlje, samo ako ih jedete na ovaj način

Porodica i zdravlje
"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe" Sjemenke lubenice čine čuda za vaše zdravlje, samo ako ih jedete na ovaj način
.

Naučnici su utvrdili da te male sjajne sjemenke sadrže zapanjujuće količine zdravih sastojaka, osobito snažnog antioksidanta likopena (kojeg inače nalazimo u rajčicama), vitamina B5 i B6, esencijalnih aminokiselina te bakra, magnezija, cinka i željeza.

Sjemenke lubenice zaista su zdrave. One sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a također se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. Također sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne žile te pozitivno djeluju i u slučajevima  hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze. 

l

"Zašto bacati nešto što je tako dobro za tebe i odličnog je ukusa?", kaže Somer. "Koštice su bogate vitaminom E - jednim od nutrijenata koji mnogo ljudi ne unosi dovoljno - i fitonutrijenata, kojih isto nedostaje kod nekih osoba", otkriva Samer za Šejp. Dodatno, koštice mogu da budu efektne svojim izgledom u nekom jelu i da mu daju hrskavost. Ukus im je orašast, a možete ih najlakše pripremiti u dobro zagrijanoj tavi s malo začina kroz 2 - 5 minuta i 'baciti ih' na salatu, u granola pločicu ili tost. Možete ih pripremiti i na način koji je opisan u receptu koji sljedi.

l1

Hrskave koštice lubenice iz rerne

 

Sastojci:

koštice lubenice,

l4

maslinovo ulje,

u

kašičica maslaca, narezanog na komadiće ili listiće

u1

Začini prema želji:

mljeveni crni biber,

kumin,

kajenski biber,

crvena paprika, mješavina začina i sl.

Priprema:

Koštice isperite i ostavite da se natope 2 sata u slanoj vodi. Zatim ih osušite i tapkajte ubrusom kako bi se sa njih uklonila voda i eventualni ostaci lubenice po njima.

 

Zagijte rernu na 160°C. Koštice postavite u veliku staklenu ili metalnu posudu za pečenje, polite ih ih uljem i promješajte dobro kako bi se svaka dobro obložila uljem. Začinite ih željenim začinima i nasjeckanim maslacem.

 

Pecite ih 40 minuta na početnoj temperaturi od 160 stepeni, a nakon toga pojačajte temperaturu na 180°C i tako ih pecite 15 minuta dok ne postanu hrskave i tamnosmeđe. Vrijeme pečenja može da varira zavisno od veličine rerne i samih koštica. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na ubrusu kako bi upio višak masnoće. Što se više budu hladile, to će biti hrskavije. Ostatke koštica čuvajte u dobro zatvorenoj tegli u frižideru.

 

Lubenicu trebaju da jedu svi, a najviše muškarci koji žele da budu moćni u krevetu.

l5

Za vas smo pripremili još jedan recept, kojeg možete iskoristiti u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli, ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer neće štetiti, a imat će pozitivan utjecaj na organizam:

Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procijedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični okus neće biti po volji, slobodno je pomiješajte s raznim sokovima.

l3

Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi tokom cijele godine. Preko ljeta koštice osušite i sačuvajte, pa ako vam se da, dok vani pada snijeg, vi lijepo uživajte u zdravom piću od koštica iz lubenice. Živjeli!

Ne propustite