Pustite djecu na rapustu da se i DOSAĐUJU: Razlog je izuzetno važan

Mame i bebe
Pustite djecu na rapustu da se i DOSAĐUJU: Razlog je izuzetno važan
.

Mnogi roditelji prezaštićuju svoju djecu i po cio dan ih drže u kući, uz televizor i kompjuter. Prestanak školskih obaveza donosi veliko olakšanje roditeljima koji tokom čitave godine žive rastrzani između svojih poslovnih obaveza i pokušaja da pomognu djetetu u učenju i svladavanju odabranih vanškolskih aktivnosti.

Ipak, puno slobodnog vremena donosi nedoumicu čime zaposliti besposleno dijete koje se, oslobođeno onoga što mora, ne zna samo zabaviti.

Roditelji ne treba da zabavljaju svoju djecu, ali im mogu zadati određene zadatke

dj1

Većina djece je naviklo samo da ispunjava preuzete obaveze, a ne i samostalno da organizuje svoje vrijeme. Ako ih prepustite samima sebi, posegnuće za najdostupnijim oblicima zabave kao što su televizija, internet, društvene mreže i videoigre.

Marina Bunčić, školski psiholog, smatra da djeca mnoge stvari mogu sama da urade, ali da roditelji treba da ih usmjere i ponude im različite sadržaje.

- Djeci treba naša pomoć pri odabiru sportskih aktivnosti ili hobija i nekih drugih aktivnosti. Za vreme raspusta postoji i bezbroj besplatnih sportskih sadržaja, kao što je plivanje i mnogi drugi sportovi i različite sekcije. Starijim osnovcima treba pomoći i pri profesionalnoj orjentaciji. Ako smo primijetili da dijete voli životinje i da bi željelo da postane veterinar, trebalo bi da ga podstaknemo da posjeti neku veterinarsku stanicu, da istraži na internetu sve o tom zanimanju, nabavimo mu kućnog ljubimca i slično. Ako dijete pokazuje sklonost ka glumi treba da mu nabavimo pozorišne komade da čita i usmjerimo ga na koji način može da postane glumac – ističe psiholog.

Prema njenim riječima, mlađu djecu treba što više izvoditi napolje, voditi u park, na plivanje, u obilazak grada, na vožnju različitim prevoznim sredstvima, kao i na druženje sa drugom djecom.

dje

- Mnogi roditelji prezaštićuju svoju djecu i po cio dan ih drže u kući, uz televizor i kompjuter. Televizija i videoigre u većim količinama ograničavaju kreativnost. Djeci treba omogućiti da se razviju kroz taktilnu igru, kroz pokrete i da time razvijaju svoju spretnost. Kada se igraju kod kuće mlađoj djeci je potrebno da ponudite određeni sadržaj, jer ona uglavnom ne znaju da se sama zabave. Pri tome ne trebaju roditelji da zabavljaju svoju djecu, ali treba da usmjere njihovu aktivnost i zadaju im određene zadatke – objašnjava sagovornica.

Videoigre ograničavaju kreativnost

dda

Dr Džejn Nelsen i Lin Lot autori knjige "Positive Discipline A-Z" savjetuju roditeljima da u situaciji kada dijete kaže da mu je dosadno postave svom djetetu jednostavno pitanje: Kako misliš da treba da riješiš taj svoj problem?

Ako dijete odgovori da ne zna, nemojte brzo popustiti i odmah mu ponuditi neko rješenje. U takvoj situaciji je bolje da kažete da vjerujete da će sam riješiti taj svoj problem.

- Poslušajte dijete sa razumjevanjem, ali se oduprite porivu da mu riješite problem. Možete mu eventualno reći da ga razumijete, jer i sami ponekad osjećate dosadu. Nemojte mu dopustite da duže gleda televiziju ili igra videoigre i ograničite im vreme koje provode u tim pasivnim aktivnostima kako biste podstakli njihovu kreativnost – savjetuju Nelsen i Lot.

dj3

One još savjetuju da tokom zajedničkih trenutaka sa djecom napravite popis omiljenih aktivnosti koje bi djeca mogla da rade onda kad ne znaju šta će sa sobom. I sljedeći put kad vas počnu gnjaviti da im je dosadno samo im recite da pogledaju svoj popis i odaberu neku od tih aktivnosti. Djeca se, kako tvrde Nelsen i Lot, mogu naučiti da sami sebi organizuju vrijeme. Zato je važno da roditelji znaju da deca osećaju da vas mogu navući na to da im rešavate svaki problem, ali ako se to nastavi u nedogled, biće sve manje zadovoljni time kako ste im nešto riješili. I koliko god sumnjali u njihovu zrelost, vjerujte im i zadajte im male zadatke koje moraju svakodnevno napraviti u kući i oko nje.

Dosada uopšte nije loša

dj2

Neki čak smatraju da dosada kod djece nije uopšte loša stvar i da im može pomoći da se pripreme za dosadne momente u kasnijem zrelom dobu. Pretrpan školski raspored i veliki broj vannastavnih aktivnosti mogu ometati razvoj djece i pospješiti njihovo anksiozno ponašanje. Džuli Robinson, direktor Nezavisnog udruženja pripremnih škola (IAPS) iz SAD, ističe da bi period dosade trebao da se iskoristi za razmišljanje i odmor.

Važno je da deijte ponekad bude i zamišljeno

- Roditelji vole kad su im djeca konstantno nečim okupirana i smatraju da ih stalno treba stimulisati da nešto rade, ali ne treba da se plašimo dosade. Koliko je važno da nam dijete bude aktivno, isto toliko je važno i da ponekad bude zamišljeno i mirno. Roditelji koji guraju svoju djecu u bezbroj vannastavnih aktivnosti rizikuju da ona potpuno pregore – upozorava Robinson.

Prema njenim riječima, kompjuteri su uzbudljiv dio života, ali roditelji moraju imati na umu da ljudski razvoj sljedi obrazac faza koji ne bi smijeli da se mijenjaju zbog digitalne revolucije. Sticanjem prijatelja, doživljavanjem prijatnih, ali i neprijatnih trenutaka, razvijamo naše ponašanje i osjećanja i razumemo osjećanja drugih. Metodom pokušaja i grešaka učimo se komunikacionim vještinama, a to su veštine koje će budući poslodavci tražiti.

I zato nemojte planirati svaki minut vašoj djeci, slobodno vreme daje djeci prostora da istražuju, eksperimentišu i uče. Na taj način ona razvijaju nezavisnost i uče da prihvataju rizike.

Ne propustite