Prstima otklonite začepljenost i pročistite sinuse

Priručnik bolesti
Prstima otklonite začepljenost i pročistite sinuse
.

Ponovo je to doba godine kada nam se čini da su se svi u školi ili na poslu pretvorili u zombije koji prenose gripu.

I dok su naše kolege i djeca zauzeti prenoseći svoje infektivne bolesti, mi pokušavamo da izbjegnemo njihovo šmrcanje, kihanje i kašljanje, iako je sve što je potrebno samo jedna bakterijama oprivena kvaka na vratima da bi se ujutro probudili sa začepljenim sinusima, bolnim grlom, i nepodnošljivom glavoboljom.

Nasreću, postoje mnogi načini da se olakšaju simptomi prehlade i gripe, kao naprimjer konzumiranje pileće supe ili mazanje raznih masti na prsa. Neki od nas čak i trče do najbliže apoteke i brzo kupe nekoliko lijekova za prehladu i gripu. Ako imate bolno začepljene sinnuse i ne želite konzumirati tablete, postoji j prirodniji način da tretirate taj problem.

nos

Međutim, postoji jedna kvaka – ova metoda otčepljivanja sinusa uključuje vaše prste. Ne brinite, nećete se morati koristiti trikovima petogodišnjaka da bi se riješili svega što vam je začepilo nozdrve. Jednom kada naučite izvoditi ovaj tretman pitat ćete se kako ste ikada preživjeli bez njega.

Limfni sistem u našem tijelu pomaže nam održati ravnotežu tekućina u tijelu i upravo nakupine tekućina u našim sinusnim šupljinama su krive za začepljenost. Čišćenje tih blokada i isušivanje limfnog sistema je manje-više jedini način da olakšate svojim sinusima na duže staze.

Ovdje dolazimo do masaže namijenjene drenaži limfnog sistema. Postoji vjerovatnoća da niste nikada čuli za ovu tehniku, ali ona je veoma efektivna kada se radi o smanjenju začepljenosti i pritiska na sinuse. Onog trenutka kada blokirajuće tekućine izbacite iz svoje glave počet ćete disati normalno.

Ukoliko patite od alergija, glavobolja, ili začepljenih sinusa, neka vam licencirana maserka Heather Wibbels pokaže tačno kako trebate izvoditi ovu nježnu tehniku. Zapamtite da masaža za limfnu drenažu zahtijeva konstantni lagani pritisak – upravo suprotno onim masažama dubokog tkiva sa kojima je većina nas upoznata.

sinusi4

Da bi započeli, potrebno je da pronađete vaš Venus ugao koji se nalazi u maloj izbočini odmah iznad vaše ključne kosti. Stavite prstenjake obje ruke na dvije izražene izbočine u unutrašnjem dijelu ključne kosti te klizite rukama otprilike 3 centimetra iznad ključne kosti, sve dok ne osjetite meko tkivo.

Bingo, našli ste Venus ugao! Sada polako vršite veoma lagani pritisak na to područje. Neka to bude polako i neka svaki pritisak bude u razmaku od jedne do dvije sekunde, sve dok taj pokret ne ponovite 50 do 100 puta.

U tom trenutku mogli bi osjetiti kako jedan dio tečnosti ide niz vaše grlo. Ukoliko osjećate potrebu da očistite grlo, to je znak da metoda funkcioniše!

Sada je vrijeme da se prebacite na vrat. Stavite prste i gornji dio dlana na obje strane vrata, odmah ispod ušiju. Onda polako povlačite ruke prema dolje i ponovite taj pokret 50 puta. Možda osjetite škakiljanje u grlu, ali uredu je ako se malo nasmijete!

U sljedećem koraku premjestite ruke na stražnju stranu vrata i baš kao i u prethodnom koraku koristite prste i gornji dio dlana da nježno masirate taj dio. Povlačite prste prema dolje 50 puta.

nose1

U čast gospodinu Spocku iz Zvjezdanih Staza, Heather naziva sljedeći položaj prstiju „živi dugo i prosperitetno“. Ukoliko niste ljubitelj naučne fantastike, jednostavno spojite kažiprst i srednji prst te mali i domali prst. Kada to uradite, trebalo bi da između vašeg srednjeg i domalog prsta imate prazninu u obliku slova V.

Stavite ruke preko ušiju tako da je vaše uho smješteno u toj praznini, onda povlačite ruke prema dolje i masirajte u smjeru obraza. Ponovite ovaj pokret 50 puta.

Sada je vrijeme da cijeli postupak ponovite unazad. Lagano masirajte stražnju stranu vrata 50 puta, vrat sa strane 50 puta, i onda završite tretman sa 50 do 100 laganih ponavljanja pritiska na Venus ugao, odmah iznad ključne kosti.

Budite oprezni – ukoliko imate neke zdravstvene probleme trebali bi znati za neke kontraindikacije prije nego se odlučite primijeniti ovu masažu na sebi. Heather ima listu simptoma na svom blogu i ako je vaše zdravstveno stanje na toj listi trebali bi se konsultovati sa vašim ljekarom prije primjenjivanja ove tehnike.

 

 

Ne propustite